2006-07-es tanév

2006. szeptember

Sajnos, a költözés miatt ebben a hónapban egyetlen esemény sem került fel az oldalra!

2006. október

Projecttalálkozó Szlovénia
Vasárnap reggel az iskolabusszal elindultunk Szlovéniába.
Este érkeztünk meg Slovenske Konjicebe, a hotelhoz. Itt vártak ránk családok, akik vendégül láttak minket. Elsõ nap elõadtunk a projectet. Ezután rengeteget kirándultunk az országban. Hajókáztunk a Bled nevõ tavon, utána pedig elmentünk egy sí központba. Voltunk Ljublanában, ahol megnéztünk a parlamentet, a várat és a piacot. Másnap Szlovénia legszebb cseppkõbarlangját barangoltuk be, majd ellátogattunk Windischgratz kasztélyába.
Utolsó kirándulásunk az Adriai – tengernél volt.
Örülünk, hogy az iskolából mi utazhattunk.
Madari Zoltán


Ünnepi megemlékezés
Október 20-án ünnepi megemlékezést tartottunk az 1956-os forradalom 50. évfordulója tiszteletére.
A megnyitó beszédet Lezsák Sándor, az Országgyûlés alelnöke tartotta. A mûsorban a 8. osztályosok szerepeltek, valamint fellépett az énekkar, szólót énekelt Simon Orsolya karvezetõ, zongorán közremûködött Mrena Ágota tanárnõ.
A nagysikerû, érzelemdús elõadásra a gyerekeket felkészítette Lórné Molnár Tünde.
Gratulálunk minden szereplõnek és segítõiknek!
Szutor Sándor

Mozidélután
Október 18-án, szerdán délután 14 órai kezdettel filmvetítés lesz az iskolai könyvtárban.
A film címe: INDUL A BAKTERHÁZ.
A vetítés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk!
Szutor Sándorné


Mesevár
Október 9. és 13. között minden délután Mesevárossá változott a könyvtár. Az alsósokat vártuk egy vidám délutánra, ahol jól ismert mesék alapján kellett különbözõ játékos feladatokat megoldaniuk. A gyerekek újra találkozhattak a Kiskakas gyémánt félkrajcárja, a Csizmás Kandúr, a Szélike királykisasszony és a Csillagszemû juhász címû mesék szereplõivel.
Október 9-én délután az elsõsök jöttek el. Az õ feladataik a Kiskakas gyémánt félkrajcárja címû meséhez kapcsolódott. Három csapatban mérkõztek meg, és végén igen szoros eredmény született:
1. helyezett: Hupikék Törpikék – Kokovai Nikolett, Szabó Ágnes, Farkas Rebeka
2-3. helyezett: Fickó- Steklács János, Gyenes Meláni, Énekes Krisztián
Golfosok- Bessenyei Dénes, Krasovecz Ferenc, Steklács Máté, Ádám
Kristóf

Október 10-én a másodikosoknak szerveztünk mesedélutánt. Az õ feladataik a Kacor király címû meséhez kapcsolódtak. Itt szintén három csapat mérte össze tudását:
1. helyezett: Pöttyös labda- Darányi Nóra, Kovács Renáta, Pekár István
2. helyezett: Hammer – Takács István, Polyák Norbert
3. helyezett: Tudorka Subaru – Ádám Patrik, Schiller Attila

Október 12-én a 3. osztályosok voltak a mesedélutánon. Õk a A Csillagszemû juhász címû meséhez kapcsolódó feladatokat oldottak meg.
1. helyezett: Tibi Csoki - Erõs Alexandra, Hák Adrienn, Kasza Tibor
2. helyezett: Párducok - Rohács Anna, Dudás Erzsébet
3. helyezett: Anakondák - Kiss Emília, Szûcs István

Október 13-án a 4. osztályosok a Szélike királykisasszony címû meséhez kapcsolódó feladatokat oldottak meg. Az alábbi eredmény született:
1. helyezett: Pénzfalók - Rohács Betti, Ádám Ákos
2. helyezett: Két "kisokos" - Madari Julianna, Kokovai Mónika
Szutor Sándorné

Alsó tagozatosok õszi kirándulása
Október 6-án iskolánk alsó tagozatos tanulóival Szarvasra kirándultunk. Elõször az Arborétum gyönyörû növényeit csodáltuk meg. Érdekes volt, hogy bár októbert írunk, a fák többsége még mindig zöld színben pompázott, csak elvétve láttuk az õsz színeit.
Felejthetetlen élmény volt a sétahajózás a Holt- Körösön. A hajóút sok látnivalóval bõvelkedett: láttuk például az Arborétum legidõsebb fenyõjét, a Millenniumi emlékmûvet, Gróf Bolza Pál kastélyát, mocsári ciprusokat, teknõsöket, sõt még tavirózsát is. Izgalmas volt, hogy helyszûke miatt többen oldalhajóban utaztak. Az önkéntes kis „matrózok” pedig még kormányozhattak is.
Hajókázás után a történelmi Nagy- Magyarország geometriai középpontján felépített Szélmalomhoz mentünk, ahol versekkel, gyertyagyújtással és koszorúval az 1849. október 6-án kivégzett 13 aradi vértanúra emlékeztünk.
Takácsné Kis Márta


A hónap olvasója
Októbertõl mindenki pályázhat erre a címre, aki rendszeresen látogatja a szentkirályi könyvtárat.
Minden olvasó az általa kikölcsönzött, és elolvasott könyvekkel vehet részt a játékban. A könyv szerzõjét, címét és rövid tartalmát kell csak feltüntetniük egy papíron, a nevükkel együtt, és eljuttatni azt a könyvtárba. Hónap végén összesítésre kerülnek a cédulák, és a legtöbbet olvasott kapja meg ezt a kitüntetõ címet, melyet oklevéllel és ajándékkal jutalmazunk majd.
Szutor Sándorné

Kismamák a könyvtárban
Október 10-én a kismamákat és gyermekeiket vártuk délelõtt a könyvtárba. Nekik a gyermekgondozással kapcsolatos kiadványokat, folyóiratokat és internetes oldalakat mutattuk be a védõnõ részvételével. A kicsik közben játszhattak, és könyveket nézegethettek. Köszönjük a kismamáknak, hogy eljöttek hozzánk ezen a délelõttön, és igénybe vették szolgáltatásainkat, elsõsorban a folyóiratok kölcsönzését.
Szutor Sándorné

„Könyvtárak összefogása a társadalomért”
Az Informatikai és Könyvtári Szövetség ebben az évben is megszervezi az "Összefogás” programsorozatot, amelyben kezdeményezi a könyvtárak együttmûködését. A Nemzeti Kulturális Alap a projektet országos szintû kiemelt eseményként támogatja. A szentkirályi könyvtár is több programmal csatlakozott ehhez az országos rendezvényhez. Október 5-én a Katona József Megyei Könyvtár munkatársai a 10-14 éves diákokkal játékos foglakozáson a mesékrõl és a kultúrák sokszínûségérõl beszélgettek. Sajnos a meghirdetett programra csak kevesen jöttek el, így kénytelenek voltunk a napköziben lévõ tanulókat áthívni. Október 6-án „Net-barangolásra” hívtuk a gyerekeket, akik Kecskeméttel és környékével ismerkedhettek meg a települések honlapjainak segítségével. Egy feladatsort kellett a vállalkozó kedvûeknek kitölteni, melyekkel megismerhették a környezõ településeket, és az internet használatát is. Természetesen hagyományos dokumentumokat is kézbe vehettek. Minden résztvevõ apró meglepetést kapott munkája jutalmaként. A legjobbak pedig még külön ajándékot, és ingyen internetezésre jogosító szelvényt is átvehettek. Név szerint a résztvevõk: 1. Csuka Dániel 6. oszt. 2. Agárdi Alexandra 6. oszt 3. Sebõk Krisztián 5. oszt 4-7. Farkas Ibolya 5. oszt. Erõs Gergõ 6. oszt. Berta Péter 6. oszt. Berta Edina 6. oszt. Október 8-án, a Könyves vasárnap keretében nálunk is rendkívüli nyitva tartással álltunk az olvasók rendelkezésére. Az érdeklõdõk 13-tól 17 óráig megismerkedhettek a könyvtár szolgáltatásaival, ingyen internetezhettek, és minden régi olvasónknak, aki új könyvtártagot hozott, kis ajándékot, illetve 1-1 óra ingyen internetezési lehetõségre jogosító kártyát adtunk egy késõbbi idõpontra. Az akciók sikeresnek mondhatjuk, hiszen ezen napon 8 új olvasója lett a könyvtárnak, akik remélhetõleg a továbbiakban rendszeresen ellátogatnak majd ide. Volt, aki könyveket nézegetni ugrott csak be, és a számítógépek sem maradtak kihasználatlanul.
Képek megtekinthetõk itt!


Szutor Sándorné
„150 éves a pusztai oktatás”
150 évvel ezelott indult meg Szentkirályon a pusztai oktatás. Ebbol az alkalomból több programot is rendeznek a tanév során az iskolában. Ehhez kapcsolódóan szeptember 29-én a könyvtár szervezésében egy kerékpártúrán vehettek részt a gyerekek. Az 1929-ben épült Szolnoki úti iskolához látogattunk el. Itt az oktatáson túl különbözo tanfolyamokat, gazdasági iskolákat is szerveztek a tanköteles koron túl lévo ifjúság számára. 1982-ben itt fejezodik be utolsóként a külterületi oktatás. Kíséronk, Vecsei Ferenc is itt folytatta tanulmányait, aki számos érdekes történetet mesélt az iskolában eltöltött éveibol. Jelenleg Komlósi Mihály a tulajdonosa, aki vadászházzá alakította át az épületet. A házigazda szívesen fogadta a váratlan vendégeket, és bemutatta az átalakult iskolát. Sok hírességet szokott vendégül látni, akik örömmel térnek vissza ebbe a csendes, nyugodt környezetbe. Köszönjük neki, hogy élményekben gazdaggá varázsolta számunkra ezt a kis kirándulást.
Szutor Sándorné

Könyvtári hírek
Új számítógép került a könyvtárba Kecskemét és Térsége Többcélú Társaság jóvoltából. Így most már három gépet vehetnek igénybe az olvasók. Melyeken az internetet 100 forintért lehet használni óránként. A szükséges információk letölthetok, illetve helyben ki is nyomtathatók.
Szutor Sándorné

Családi nap az 5. osztályban
Már-már hagyomány iskolánkban a családi napok szervezése. Szeptember végén az ötödikesekkel Rohács Veráék tanyáján gyûltünk össze. Közel hatvanan voltunk, és igazán mondhatom, hogy csodálatos napot töltöttünk náluk. Lovaskocsikáztunk az erdõben, míg a szülõk készítették a finom ebédet, ami flekken volt. A programok között szerepelt szülõ-gyerek focimeccs, sok-sok játék, számháború. Az udvarban lévõ állatok sokasága is külön élményt nyújtott mindenkinek. Annyira jól éreztük magunkat, hogy még sötétedéskor is alig akarták befejezni a gyerekek a játékot. Köszönjük Rohácséknak a lehetõséget és azt a sok-sok finomságot, amit kaptunk tõlük.
Képek megtekinthetõk itt!
Steklács Jánosné

Szlovén-nap
A Comenius program keretében idén októberben Szlovéniába utazunk projekttalálkozóra. Szeptember 29-én rendeztünk az iskolában egy Szlovén-napot, amelynek az volt a célja, hogy minél többet megtudjunk errõl az országról. Elõször egy rövid egy rövid filmet néztünk meg partner városunkról, Slovenske Konjicérõl, majd csapatokat alakítottunk és minden csapatnak ki kellett töltenie egy feladatlapot az Internet, vagy pedig könyvek és térképek segítségével. A lázas munka után végül Cseh-Szakál Alexandra és Madi Éva csapata bizonyult a legjobbnak, õk két kérdésre nem találták meg a választ, azon kívül minden kérdésre sikerült válaszolniuk. Nagyon hasznosnak tartottam ezt a napot, mert, bár Szlovénia a szomszédunk, mégis keveset tudunk róla. Akinek van kedve egy kis kutatáshoz a feladatlapot letöltheti honlapunkról. Jó munkát!
Képek megtekinthetõk itt!
Dr. Steklács Jánosné

Újra elérhetõek vagyunk!
Kicsit elhúzódott a költözés, de ismét itt az iskola honlapja! Reméljük, megérte és jobban mûködõ oldalt sikerül alkotni! A régi és új hírek, képek folyamatosan kerülnek fel az oldalra, néhány nap múlva minden funkció elérhetõ lesz. Amint látható, a szünetben az oldal jelentõs átalakuláson ment keresztül. Ezek a változások nem csupán a külsõ megjelenést érintették. Néhány jelentõsebb változás: megszüntettem a chat és fórum menüpontokat, mivel nem azt a szerepet töltötték be, amelyet szántam nekik. Helyette az egyes hírekhez lehet hozzászólni, de kizárólag REGISZTRÁLT TAGOKNAK. A regisztráció egy egyszerû folyamat, amelyet érdemes megtenni, mert lesznek más funkciók is, amelyeket szintén csak ezután lehet elérni. Ilyen például a jelentõsen módosított képtár néhány lehetõsége (feltöltés, képeslapküldés...). A képtárba ezentúl bárki küldhet képeket. Természetesen iskolánkkal kapcsolatos fotókat várunk. Amennyiben további javaslata, ötlete van valakinek, ehhez a hírhez kapcsolódó hozzászólásban megteheti. Jó nézelõdést minden látogatónknak!
Szutor Sándor

2006. november

Kreatív bajnokság
2006. november 25-én 11 csapat részvételével került sor a szentkirályi mûvelõdési házban a területi kreatív bajnokság megrendezésére. A rendezvényen hat hazai csapatunkon (4.o.:7vezér, 5.o.:Komplett OMlett és BetyárOM, 6.o.:7SzikraszirOM, 7.o.:potOM7, 8.o.:7BOMBA) kívül : Nyárlõrincrõl, Kiskunhalasról, Tiszakécskérõl, Lakitelekrõl és Debrecenbõl érkeztek a „versenyzõk”. Jelenlétével megtisztelt bennünket a Közoktatásért Alapítvány elnöke is, „akitõl” pályázat útján alapítványi pénzt kaptunk a rendezvény színvonalas lebonyolítására.
A játékot iskolánk hatodikos és hetedikes táncosainak ír tánca nyitotta meg. A hosszútávú probléma színpadi bemutatása után a Faluházban kellett a csapatoknak spontán ötleteikrõl, kreativitásukról bizonyságot adni. A „mi” Szentkirályunk egyik nevezetességét kellett a tagoknak a rendelkezésükre bocsátott eszközök segítségével elkészíteniük, majd bemutatniuk.
Az OM találkozó nagyon jó hangulatban telt el, az ebéd pedig igen ízletesre sikeredett.
A verseny végén a zsûri elnöke, dr. Hegedûs Gábor kiemelte, hogy nagyon fontosnak és jónak tartja ezt a bajnokságot és a munkát, ami mögötte van. Az ilyen típusú feladatok: a játékos, gondolkodtatásra épülõ, a gyerekek érdeklõdését alapul vevõ pedagógia a jövõben az iskolai oktatás alapjául is szolgálhat. Néhány csapatot pedig felkért, hogy tavasszal mutassa be mûsorát az országos projectpedagógiai találkozón.
Számomra azért értékes ez a bajnokság, mert lehetõséget ad a gyerekekkel egy lazább, nem csak tanuláscentrikus kapcsolat kialakítására. Az OM-ekre való készülõdés mindig jó hangulatban, vidáman telik, melyekre mosolyogva gondolunk vissza, - és nagyon kellenek az ilyen élmények mind a gyerekeknek, mind pedig nekünk, tanároknak!
Lórné Molnár Tünde
Hazai csapatok fotó.
Vendégekrõl készült képek.


--------------------------------------------------------------------------------
Tornagyõztes lett a III. korcsoportos lány focicsapatunk Bugacon!
A rendkívül erõs csapatokat felvonultató megyei döntõn remekül kezdett a csapat a nyárlõrinciek kiütéses legyõzésével, majd magabiztos, gólratörõés kellõen agresszív letámadásos taktikájával rendszerint már az elsõ félidõben eldöntötte a mérkõzések végkimenetelét. A csapat minden tagja dicséretet érdemel gyõzniakarásáért és küzdenitudásáért. Ahogy a kupa megnyerése után is mondtam:”Igazi férfimunka volt!”
Baukó Ferenc
Bõvebben...


--------------------------------------------------------------------------------
Beszélgetés Dr. Kenyeres Tibor bíróval
A jubileumi év kapcsán megkerestem egykori diákjainkat, hogy meséljenek nekünk diákéveikrõl, és arról, hogyan befolyásolták ezek az évek életük alakulását.
2-3 hetenként lesz olvasható egy-egy új interjú az oldalon. Örömmel veszem mindazokat a javaslatokat, amelyek arról szólnak, hogy kit mutassunk be ezen a helyen.
A sorozat második részében Dr. Kenyeres Tibor bíróval beszélgettem.
Interjú
Szutor Sándor


--------------------------------------------------------------------------------

Iskolán a BAON internetes portálon
A jótékonysági esten Szentirmay Tamás által készített fotókból jónéhány felkerült az igen népszerû internetes portálra!
A BAON galéria

"Nagy Feró volt a sláger Szentkirályon
1856. december elején kezdodött el Felsõszentkirályon a pusztai oktatás, mondta megnyitó beszédében Pászti András iskolaigazgató.
Akkor ugyanis még nem szeptemberben kezdõdött az iskolai év, hanem az év utolsó hónapján. Az oktatás márciusig tartott, a diákok hetente öt napot jártak iskolába. Pénteken szünnap volt, mert Kecskeméten akkor tartották a nagy piacot, és mindenki odament. A gyerekek csak áprilisig jártak iskolába, mert utána kezdõdtek a tavaszi munkák és nekik is dolgozni kellett.
A 150 éves népoktatást jótékonysági esttel ünnepelték. Az iskola diákjai és tanárai adtak mûsort, amire a belépés ingyenes volt, de mindenki annyit adakozhatott, amennyit akart. A legnagyobb tapsot, több gyermek produkció után, a tanárok vidám éneke okozta, akik a Tavaszi szél kezdetû népdal helyett inkább Nagy Feró dalokat énekeltek. Az est bevételét az iskola javára fordítják.
Szentirmay"


--------------------------------------------------------------------------------

Megyehatár focigála, Kocsér
Jól szerepeltünk az 1997-es születésû gyerekek számára megrendezett kocséri labdarúgó tornán. A hatcsapatos mezõnyben a 3. helyen végeztünk és elhoztuk a legjobb kapusnak járó különdíjat is.

Bõvebben...--------------------------------------------------------------------------------

Jótékonysági est
November 17-én jótékonysági estet rendeztünk az mûvelõdési házban. A teltházas elõadáson iskolánk tanulói és tanárai mellett felléptek az Ifjúsági Tánccsoport tagjai, valamint hangszeres mûsorszámmal szülõk és leendõ szülõk is.
A jól sikerült esten elsõsorban a zenéjé és a tánccé volt a fõszerep, de meghallgattunk sok szép mesét is. Nagy sikert aratott pedagógus énekkar is.
A közönség önkéntes adományaiból összegyûlt pénzt a pusztai oktatás 150 éves jubileumának megünneplésére fordítjuk a tavasz folyamán.
Ezúton is szeretnénk megköszönni azoknak, akik fellépésükkel és/vagy adományukkal támogatták iskolánkat!
Szutor Sándor
Az estrõl készült képek.--------------------------------------------------------------------------------

Mesemondó verseny
November 10-én megrendezésre került mesemondóversenyen sok szép mesét hallhattak az érdeklõdõk. Szebbnél szebb történetek elevenedtek meg. A Berta Lászlóné Jutka néni elnökkel véleményezõ 7 tagú zsûri igazán nehéz helyzetben volt, mert az 1-2. osztályosok kiemelkedõen szépen felkészültek a megmérettetésre, de a másik korcsoport sem vallott szégyent.
Az alábbi helyezések születtek:

1-2. osztály:
I. helyezett: Gyenes Melánia 1. osztály
II. helyezett: Pocsai Eszter 1. osztály
III. helyezett: Takács István 2. osztály
Különdíjat kapott: Krasovecz Ferenc és Steklács János 1. osztályos tanulók.

3-4. osztály:
I. helyezett: Darányi Krisztina 4. osztály
II. helyezett: Rohács Betti 4. osztály
III. helyezett: Hojsza Attila 3. osztály

További mesemondók:
K. Szabó Anna 1. osztály; Darányi Nóra, Szabó Liliána 2. osztály; Hák Adrienn, Kasza Tibor, Oláh Szabina, Tari Krisztián, Rohács Anna, Tari Roland 3. osztály; Ádám Ákos, Madari Julianna 4. osztály.
Minden helyezettnek és mesemondónak gratulálok, jó munkát, sikeres felkészülést, és eredményes szereplést kívánok a következo versenyükön is.
Képek itt megtekinthetõek!
Szutor Sándorné

2006. december

December 31. Szilveszter; Január 1. Újév
Éljetek míg kedvetek tart, Éljen úri házatok, Míg a szép leány kapós lesz, S kedves a bor, és kenyér, Míg szomszédba a magyarnak Nem kell futni ezekért, Míg szivetek, mint a gyertya Oly vídámon égdegel, Szemetekben az örömtûz, És az erõ nem hal el; – (Vörösmarty Mihály: Újesztendei szép kívánság (részlet))
Boldog Új Évet minden olvasónknak!
December 31. Szilveszter Szent Szilveszter pápa (314-335) ünnepe. A szilveszteri és újévi a szokások és hiedelmek célja az, hogy biztosítsa a következõ esztendõre az állatállomány szaporaságát és a termés bõségét, valamint az emberek egészségét, szerencséjét. Január 1. Újév A polgári év kezdõnapja. A pogány Rómában az évkezdetet Janus tiszteletére tartották, kicsapongással ünnepelték. Az emberek jókívánságokat mondtak, ajándékokat adtak egymásnak. A január eleji évkezdet a Gergely-féle naptárreform (1582) óta vált általánossá. Ez a nap jelentette az újévet, valamint a télközépi ünnepkört. Számos népszokás, hiedelem kapcsolódik ehhez a naphoz, amelyet napjainkban már csak kevesen ismernek, használnak. Egyik népszerû szokás volt az újévi jókívánságok elmondása házról-házra járva, amiért a háziak almával, dióval kínálták a köszöntõket. Újévkor az egész év sikerét igyekeztek biztosítani, nagyon fontos volt a jó cselekedet az év elsõ napján, és sokféle tiltással is találkozhatunk.
Szutor Sándor--------------------------------------------------------------------------------

December 27. János napja ; December 28. Aprószentek napja
December 27. János napja Szent János evangélista ünnepe. E naphoz kapcsolódott a borszentelés szokása. A szent bornak is - minden más szentelménynek - mágikus erõt tulajdonítottak. Beteg embert és állatot gyógyítottak vele. December 28. Aprószentek napja Aprószentek napja a Krisztusért mártírhalált halt betlehemi kisdedek emlékünnepe, azoké, akiket Heródes a gyermek Jézus keresésekor megöletett. Ezen a napon megvesszõzték a gyermekeket a betlehemi kisdedek szenvedésének emlékére. Magyarázata kettõs: egyrészt a pogány termékenységvarázslással függ össze, másrészt a bibliai történettel kapcsolatos.
Szutor Sándor--------------------------------------------------------------------------------

December 25. Karácsony napja; December 26. Karácsony másodnapja, István napja
December 25. A hagyományos magyar paraszti életben a család ünnepe volt. Ez a nap munkatilalommal járt. Csak a legszükségesebb munkákat végezték el. Tilos volt ezen a napon a kölcsönkérés és kölcsönadás, mert kivitték volna a szerencsét. December 26. István az egyház elsõ vértanúja, államalapító királyunk Szent István névadó szentje. A regölés a magyarság egyik legarchaikusabb szokása, fõ idõpontja is ezen a napon van. A regölés a legények és házasemberek termékenység és párokat összevarázsló házról házra járó köszöntõ szokása, a téli napforduló pogánykori emléke.
Szutor Sándor--------------------------------------------------------------------------------

December 24. Karácsony vigíliája, Ádám-Éva napja
Az adventi idõszak utolsó napja. A karácsonyfa-állítást elõször Elzászban jegyezték fel a XVII. században. A XVIII. századtól már mint protestáns családi szokás terjedt el a német területen. A XIX. századtól a világ számos országában meghonosodott a karácsonyfa-állítás. Hazánkban a XIX. század elsõ felében jelent meg, elsõsorban nemesi, majd polgári körökben. Elõször Brunszvik Teréz martonvásári grófnõ állított karácsonyfát. A század második felében a társadalom többi rétegénél is elterjedt. Magyarországon a karácsonyfa elterjedése elõtt termõágakat állítottak, ezeket rozmaring-, nyárfa-, bürök-, kökényágakból készítették. Gerendára, vagy a szobasarokba függesztették, olykor a koronájával lefelé. A karácsonyi ajándékozás szokásának ókori elõzménye a római újévi ajándék a strena, amelyet Kalendae Januriae (január 1.) alkalmával küldözgettek egymásnak. A német protestantizmus a XVII. századtól családi ünneppé tette a karácsonyt, s ettõl kezdve az ajándékozás fõleg családi körben jutott jelentõséghez: elsõsorban a szülõk ajándékozták meg gyermekeiket.
Szutor Sándor


--------------------------------------------------------------------------------

Karácsonyi ünnepség

December 21-én a mûvelõdési házban megtartottuk hagyományos karácsonyi ünnepségünket. A mûsorban táncokat, verseket láthattunk, hallhattunk, illetve egy rövid színdarabot is elõadtak a 3-4. osztályos gyerekek. Sor került a jutalomtollak átadására is, amelyet az idén egy diák (Endre Diána), egy szülõ (Oláh Istvánné, László Ildikó), egy pedagógus (Lórné Molnár Tünde) és egy vállalkozás (Team kft) érdemelt ki. Egy sorsolást is végigizgulhattunk. A könyvtáros Szutor Sándorné által szervezett irodalmi adventi naptár játékban részvevõ tanulók közül 11 szerencsés kapott jutalmat. Kiderült az is, hogy a december hónap olvasója Gömöri Erzsébet lett. A délután zárásaként az intézmény minden diákját és dolgozóját megajándékozta egy-egy kedves ajándéktárggyal az iskolai SZMK.
Szutor Sándor
Az ünnepség képei!

--------------------------------------------------------------------------------

Angyali szolgálat
Nagy sikert arattak a diákönkormányzat angyalkái! Egész délelõtt repdestek az iskolában, kézbesítették a jókívánságokat és az ajándékokat, melyet a gyerekek és a tanárok küldözgettek egymásnak. Nagy vetélkedés alakult ki, kihez hányszor érkezik az "ajándékhozó".
Szutor Sándor


--------------------------------------------------------------------------------

Disznóölõ Tamás napja- december 21.
ézus tanítványának, Tamás apostolnak az emlékünnepe. Õ volt a tanítvány, aki nem hitt Jézus feltámadásában, ezért hitetlen Tamásként emlegetik. Tamás napon már szentelik a karácsonyi ételeket. A Muravidéken valamikor régen azt hitték, hogy aki ezen a napon egyszer disznót öl, annak azután minden évben le kell vágnia valamit, mert különben Tamás öl, elpusztul valamelyik állat. Máshol attól tartottak, hogy Tamás megöli a baromfiakat. Ezért baromfivész ellen mézet szenteltek, és ezt adták a tyúkoknak. Szutor Sándor


--------------------------------------------------------------------------------

Alapítványi sorsolás-Falukarácsony
December 17-én a "Szentkirályért" Közalapítvány karácsonyi mûsorral egybekötött sorsolást rendezett a támogatók között. A kultúrális mûsorban iskolánk diákjai léptek fel verssel, mesével, mesejátékkal, zongoradarabokkal és táncokkal. Gratulálunk a nyerteseknek , és ezúton is köszönetet mondunk mindazoknak, akik alapítványi befizetéssel segítették iskolánkat!
Takácsné Kis Márta
Képek!--------------------------------------------------------------------------------

Dallal a világ körül

December 19-én világ körüli utazást tehettek iskolásaink, mégpedig a zene segítségével. 12 országot barangolhattunk be az énekkaros lányok és fiúk közremûködésével.Nagy munka van mögöttük, mert nem csak a dalok megtanulása volt hosszú és nehéz folyamat,hanem a jelmezek és a díszlet elkészítése is. 12 ország dalait gyûjtötték össze,és minden országról mondtak valami érdekességet, valami jellemzõt. Énekeltek magyarul, angolul, németül, szlovénül, olaszul, szlovákul, görögül, franciául és még japánul is. A rengeteg díszletet pedig nagyon ügyesen építették be az összállításba. Az iskola tanulói így megtudhatták, hogy mik a szokások az egyes országokban és milyen dalokat énekelnek az ottani emberek. Az elõadás nagy sikert aratott és az énekkarosok nagy tapsot kaptak.
Simon Orsolya
Képek itt tekinthetõk meg!

--------------------------------------------------------------------------------

I.Bóra Kupa, Szentkirály
Több korosztállyal is részt vettünk azon a Kecskeméti Labdarúgó Club által, elsõsorban utánpótlás kluboknak szervezett tornán, amelyet községünk tornatermében rendeztek meg.
Mivel általában olyan csapatokkal kellett mérkõznünk, akik heti 3-4,5 órát edzenek, az eredmények tekintetében nem lehettek vérmes reményeink, de elõzetesen azt gondoltam, ki kell használnunk a lehetõséget, hogy játéklehetõséget biztosítsunk az alsós és az ötödikes focistáinknak, úgy, hogy ez semmilyen kiadással (utazás, nevezési díj, rendezési költség) nem jár. Ha pedig a játék és a jó hangulat mellett még 1-2 meccset nyerni is tudunk, az már csak a ráadás.
A gyerekek nagyon szépen helytálltak és a legerõsebb korosztályunk, az 1997-es születésûek, a mezõny erõsségét tekintve, eddigi legjobb eredményüket érték el. Másodikat lettek a hatcsapatos mezõnyben.
Szutor Sándor

Bõvebben...


--------------------------------------------------------------------------------

Luca napi szokások
Miközben sorra importáljuk azokat a szokásokat, ünnepeket, amelyeknek a magyarság 1000 éves történelmében semmi hagyománya nincs, egymás után küldözgetjük a Valentin napi "Greeting Cards"-okat, tartjuk a Halloween-partykat és lassan már a karácsonyi ajándékunkat is a "Santa Claus" hozza a Jézuska helyett. És közben gondosan a "szeretet" felíratú csomagalópapírba göngyölve próbálnak ránklocsölni egy "Valentin day" feliratú giccset, vagy egy muanyag töklámpást, esetleg a Karácsony éjjelén fényfuzéren felkapaszkodó Mikulást, zenélo-táncoló Télapó formájú iszonyatot. A sort sajnos évrol évre egyre hoszabban lehetne folytatni. A lényeg, bármiként is próbálják álcázni, a fogyasztói társadalom jelmondata: "VÁSÁROLJ ÉS BOLDOGABB LESZEL!"
Szóval mindeközben olyan régi népszokások, hagyományok mennek teljes feledésbe, amelyek jóval érdekesebbek, izgalmasabbak lennének a fentieknél, csak hiányzik mögülük a PR menedzser, vagy egy multi. Mert ezek a szokások nem a VÁSÁRLÁS XXI. századi "csodájáról" szólnak, nem a pénztárcánkat szegényítik, hanem a lelkünket gazdagítják.
Arra gondoltam, legalább emlékezzünk meg ezekrol a dátumokról szép sorjában.
Kezdjük az egyik legérdekesebbel és legszínesebbel, a Luca nappal (december 13.).
Szutor Sándor

A www.sulinet.hu alapján:
"Amikor életbe léptették a Gergely-naptárt, Luca napja volt az év legrövidebb napja, éjszakája pedig a leghosszabb éjszaka, s mint ilyet, gonoszjáró napként tartották számon.

Luca neve a Lux (fény, fényesség, világosság) szóból ered. A legenda szerint Lúcia az ókeresztény idokben élt, fiatal szuzlányként. Édesanyja egyszer nagyon megbetegedett, és együtt mentek segítséget kérni Szent Ágota sírjához. Lúcia ott elaludt, és álmot látott, minek hatására úgy határozott, hogy Jézus menyasszonya lesz. Édesanyja meg is gyógyult, de ennek ellenére sem fogadta el lánya elhatározását. Pogány volegényhez akarta adni, s pogány bálványok hódolatára kényszeríteni lányát. Mivel Lúcia nem tágított, elítélték. Igás állatokkal akartak keresztülhajtatni testén, de az állatok megtorpantak lekötözött teste elott. Végül megégették, így vértanúvá vált. A legenda szerint csak akkor halt meg, amikor befejezte imáját.

Egy másik hagyomány szerint saját maga szúrta ki a szemét, hogy ne tetsszen kérojének. Ezért is lett a késobbi szent a szemfájósok, és a vakok védelmezoje.
A magyar néphitben Luca nem hasonlít a legendabeli Szent Lúciához, sokkal inkább kísértetszeru, kitalált alak, kinek külseje csúnya öregasszonyé vagy fehérleples alaké. Szerepe a büntetés és a rontás. Megbünteti azt, aki fon, kenyeret süt, vagy mos december 13-án. Kölcsönadni sem volt ajánlott ilyenkor semmit, mert az elvitt dolog boszorkányok kezére kerülhetett.

A legnevezetesebb népi szokás az un. Luca székének faragása. Ennek a szabályos ötszög köré írt, öt egyenlo szárú háromszögbol formált csillag volt az alakja. Készítoje Luca napjától kezdve mindennap faragott rajta egy kicsit, de csak karácsony estéjére volt szabad elkészülnie vele. (Ezért terjedt el a mondás: Lassan készül, mint a Luca széke.) A hagyomány szerint többnyire kilencféle fából állították össze: kökény-, boróka-, körte-, som-, jávor-, akác-, jegenyefenyo-, cser- és rózsafából.

Arra szolgált, hogy segítségével tulajdonosa felismerje a falu boszorkányait. Ha a széket magával vitte karácsonykor az éjféli misére, ott ráállva nyomban megláthatta azt, mert az illeto ilyenkor szarvat hordott. Ám a boszorkányok is meglátták a széken ágaskodót, kit próbáltak elkapni. A menekülonek az úton hazafelé szüntelenül mákot kellett szórnia, amit a boszorkányoknak kötelességük volt felszedni, s így nem érhették utol. Miután az illeto szerencsésen hazaért, a Luca-széket el kellett égetnie.
Elodeink azonban nem érték be ennyivel, hiszen a jövot és a termékenységet is meg akarták tudni, sot, befolyásolni is szerették volna azt. Ez volt a lucázás szokása. A fehér lepelbe öltözött lányok ilyenkor házakhoz mentek, ahol általában különbözo jókívánságokkal a tyúkok szaporulatára akartak hatni. Máshol ilyenkor a gyerekeket ijesztgették. A legények pedig a lányos házakhoz jártak, s ott ilyen és hasonló mondókákat mondtak. A jókívánságokért cserébe pedig tojást kaptak ajándékba."
A http://web.tvnetwork.hu/ oldal pedig így ír:
KOTYOLÁS

A legények hajnalban elindultak végigjárni az ismerõs házakat. Általában szalmát, fadarabot vittek magukkal. Erre rátérdeltek és elõadták termékenységvarázsló, mágikus szövegüket:

"Luca, Luca, kitty-kotty,
Tojjanak a tiktyok!
Kolbászuk olyan hosszú legyen, mint a falu hossza,
Szalonnájuk olyan széles legyen, mint a mestergerenda,
Zsírjuk annyi legyen, mint kútban a víz!
Annyi pénzük legyen, mint a pelyva,
Annyi csirkéjük legyen, mint a fûszál,
Annyi tojásuk legyen, mint égen a csillag!
Luca, Luca, kitty-kotty,
Tojjanak a tiktyok!"

Ajándékba tojást kaptak, de ha nem, akkor fenyegetõzni kezdtek: "Egy csirkéjük legyen, az is vak legyen!" A szalmát a gazdasszony a tyúkok alá dugta, a vendégeket a konyhában ültette le, és úgy tartották, szerencsét hoz a tyúkokra, ha aznap legény érkezik elsõnek a házhoz.
LUCABÚZA

Tányérban, meleg helyen búzát csíráztatott e naptól kezdve a gazdasszony. Volt, ahol gyertyát vagy pohárban égõ mécsest is tettek a búza közepébe. Jó jelnek számított, ha a búza Karácsonyra szárba szökkent (30-40 cm).
LUCAHAGYMA

Luca-napján hat vöröshagymát félbevágtak, kiszedték a közepét, sót szórtak a belsejébe. Attól függõen, mennyire eresztett levet egy-egy fél hagyma, következtettek a jövõ év hónapjainak csapadékosságára.

LUCAKALENDÁRIUM
Lucától Karácsonyig minden nap megfigyelték az idõjárást, abból következtettek a következõ év hónapjainak idõjárására.

LUCAPOGÁCSA
Tollat tettek a pogácsákra, és akié megperzselõdött, az közeli halálra számíthatott.
A jövendõbeli neve is kiderült a pogácsákba belesütött nevekbõl. Ugyanezt a célt szolgálta a LUCACÉDULÁK készítése is: 12 cédulára férfineveket írtak, Luca-naptól Karácsonyig minden nap tûzbe dobtak egyet, és amelyik utoljára maradt, az mutatta a leendõ társ nevét.

LUCA-ZÖLDÁGHAJTATÁS
Ha az ágak Karácsonyra kizöldültek, a lány hamarosan férjhezment. :-)
--------------------------------------------------------------------------------

Alsósok a Mikulás kuckójában
Mikulás bácsi , Kecskeméten való tartózkodása idejére a Ciróka Bábszínházban rendezkedett be, ahova iskolánk alsó tagozatos tanulói is meghívást kaptak.
Mikulásnak nagyon barátságos otthona van. Sajnos vele nem találkozhattunk, mert éppen dolgozott. Egy nagyon kedves Manó mutatta be nekünk Mikulás kuckóját. Az elõszobában a krampuszok egy tablóról bizarr "mosollyal" néztek ránk. Végighaladtunk a csengettyûk folyosóján, majd a hálószobába kukkanthattunk be. A ruhatárát is megnézhettük. Nagyon vicces volt a fürdõrucija. Dolgozószobájában rengeteg játék sorakozott a polcokon. Képzeljétek, valóban létezik a mindentlátó távcsõés még bele is nézhettünk! Nagyon izgultunk, amikor elõkerült 2 hatalmas könyv. A vastagabbik a jó gyerekek nevét tartalmazta, a vékonyabbikban a rosszaké sorakozott. Szerencsére közülünk senki se volt feljegyezve a rossz gyerekek közé. Beleülhettünk a Mikulás hintaszékébe, megsimogathattuk mackógyûjteményét. Még a fürdõszobájára is vethettünk egy pillantást. Egy hatalmas ládában a gyerekek levelei sorakoztak. Rita Manó szép karácsonyi meséje után még egy picit játszhattunk a kedves lakban. Kifelé menet meglepetés várt ránk! Levetett cipõinkbe a krampuszok becsempésztek 1-1 cukorkát. Búcsúzóul pedig nagyon finom sütivel kínáltak meg minket.
Nagyon nagy élmény volt bekukkantani a Mikulás otthonába! Köszönjük, hogy ott lehettünk!
Takácsné Kis Márta


--------------------------------------------------------------------------------

Mozidélután
December 7-én, csütörtökön délután fél kettõtõl megnézhetitek az iskolai könyvtárban azt a filmet, amelyre a legtöbben szavaztatok, tehát a Narnia krónikáját
A vetítés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk!
Szutor Sándorné


--------------------------------------------------------------------------------

Mikulás-buli
Az alsó tagozatosok már hagyományosan egy játékos délutánnal ünnepelték a Mikulás- napot. Szülok, pedagógusok, sot ötödikes diákok egy-egy "állomáson" várták a gyerekeket, ahol különbözo feladatokat megoldva aláíráshoz juthattak. 10 aláírás összegyujtése után pedig kisebb jutalmat lehetett kapni.
A buli befejezéseként a leadott aláírásokkal sorsoláson vettek részt a tanulók, ahol további ajándékokat nyertek a szerencsések.
Akik pedig elfáradtak süteménnyel és üdítovel erosíthette magát a további próbákra.
Ezalatt a hatodikosok is "mikulásoztak". Természetesen ok inkább bulizósabbra vették a dolgot és fergeteges hangulatú murit csaptak.
Azt hiszem, ezen a délutánon sok diák ment haza egy szép délután emlékével a "tarisznyájában"!

Szutor Sándor
Alsósok képei!
Hatodikosok bulifotói!--------------------------------------------------------------------------------

Itt járt a Mikulás!
Bármennyire is hihetetlen, hiszen ha kitekintünk az ablakon, inkább a Nyuszikát várnánk, de megérkezett a Mikulás!
Az alsósok már nagy izgalommal várták a napot. Minden osztályban versekkel, énekekkel köszöntötték a Télapót, akinek a zsákjából minden gyereknek jutott egy-egy csomag ajándék.
Szutor Sándor
Képek itt tekinthetõk meg!


--------------------------------------------------------------------------------

Advent a Hargitán
"...Elviszed, Uram, rendre mind az élõket, és nagy haragodban
megtetézed a büntetésünket. Nem lehetünk immár együtt a halottainkkal sem.
Add vissza bár a halottainkat, Istenünk, és mi helyetted is feltámasztjuk
õ ket a ragaszkodásunkkal. Mit teszel velünk, mit teszel? Az élõket
messzire veszed, halottainkat ismeretlenségben tartod, hogy ezzel is
növeld a mi magányunkat. Erdeidben meghagyod a fákat egymás mellett, és a
csillagaidat sem szórod szerte, hogy ne láthassák egymást. Miért éppen a
mi gyermekeinket juttatod szélfútta bogáncsok sorsára? Miért? És ha már
így jársz el mivelünk, miért nem hagyod meg nekünk a kiáltás jogát
legalább?..."(részlet a darabból)
A könyvtári olvasókör mai összejövetelén Sütõ András: Advent a Hargitán címu drámájáról beszélt Pusztai Tamásné. Elõadása élményszámba ment a hallgatóságnak, hiszen nemcsak roppant felkészültnek bizonyult a mû hátterét és szimbólumait illetõen is, de énekléssel, sõt daltanítással szinesítette elemzését.
Végül pedig a jelenlévõk szereposztás szerint felolvastak a mûbõl.
Remélem, a az este folyamán nemcsak bennem fogalmazódott meg az igény, hogy minél jobban megismerjem Sütõ András munkásságát!
Szutor Sándor


--------------------------------------------------------------------------------

Újra a BAON.hu-n az iskola!
Szentirmay Tamás jóvoltából ismét olvashatnak az érdeklõdõk rólunk a BAON.hu-n:
"A százötven éves oktatásra emlékeztek Szentkirályon
Pontosan 150 évvel ezelõtt, december elsején, indult el Szentkirályon a pusztai oktatás. Ebbõl az alkalomból ünnepséget rendeztek az általános iskolában, ahol a gyerekeket egy hatalmas meglepetés torta várta.
Felso és Alsó-Szentkirályon tanulhattak elõször másfélszáz évvel ezelõtt a gyerekek. Akkor mindössze egy-egy osztályban, egy pedagógus oktatta õket. Késõbb hat külterületi és egy központi iskolában tanulhattak a település belterületén élõk és a környékbeli gyerekek. Hetente öt nap volt tanítás, pénteken a kecskeméti nagy piac idején azonban nem, akkor szünnapot kaptak a tanulók.
A mostani ünneplésre meghívták a nyugdíjas pedagógusokat is. A diákoknak Pásztor Gézáné tanítónõ és három kisiskolás olvasta fel az iskola történetét, amit valamennyi osztályban hangszórón keresztül hallottak. Ezt követõen az ebédlõben 230 szeletes torta fogadta a gyerekeket. A pedagógusok meggyújtották a 150 gyertyát, amit a kisebbek gyorsan el is fújtak. A tortaszeleteket minden ki a saját tantermében fogyasztotta el. Persze, hogy az elsõsök kikenték magukat az ízletes csokitortával.
Pászti András igazgató elmondta, hogy 176 diák jár nyolc osztályban az iskolába. Ebben a tanévben minden hónapban szerveznek valamilyen eseményt az iskola másfélszázados emlékére. Legközelebb egy emlékkövet szeretnének felavatni, az iskola udvarán."
A képek itt találhatóak...


--------------------------------------------------------------------------------

Elmaradt a bravúr...
Nem sikerült megismételni az elozo heti bravúrt a lányoknak a bugaci teremtornán. Reálisan nézve erre nem is sok esélyünk volt, hiszen két évvel idosebbekkel játszott csapatunk, szinte ugyanabban az összeállításban, akikkel a III. korcsoportban nyernünk sikerült. A jobb helyezés lehetosége tulajdonképpen rögtön az elso 10 percben elúszott.
Szutor Sándor
Bõvebben...


--------------------------------------------------------------------------------
November hónap olvasója
Novemberben is sokan neveztek be a Hónap olvasója játékba. Természetesen voltak olyanok is, akik nem kívántak indulni, de ettol függetlenül több könyvet is a kezükbe vettek. Oket szeretném arra bíztatni, hogy csatlakozzanak játékunkhoz, mert havonta és év végén is ajándékot kapnak a legtöbbet olvasók. Itt szeretném elmondani, hogy az év végén a díjak odaítélésekor az elolvasott könyvek után kapott pontokat összesítjük majd, és így alakul ki a végso sorrend.
November hónap olvasója Gömöri Erzsébet 5. osztályos tanuló lett, aki 23 könyvet olvasott. Ebben szerepelnek azok is, amiket testvéreinek olvasott fel.

2. helyezett Farkas Ibolya (5. osztály) lett 18, 3. pedig Danka Viktória 11 darab könyvvel. Gratulálok mind hármójuknak.

További olvasók: Rohács Fanni (9 db) – 6. osztály; Farkas Évi (5db) -3. osztály; Kasza Krisztina (4 db)- 6. osztály; Berta Edina (3 db)- 6. osztály; Szabó Ildikó (2 db) – 6. osztály; Kutasi Gábor – 5. osztály; Agárdi Alexandra- 6. osztály; Vörös Viktória – 2. osztály; Medgyesi Éva – 6. osztály; Hák Adrienn – 3. osztály; (1-1 db)

Összetett verseny elso 4 helyezettje:
1. Farkas Ibolya 10 pont
2. Gömöri Erzsébet 7 pont
3. Berta Edina
Danka Viktória
Kasza Krisztina
Szabó Ildikó 5-5 pont
4. Rohács Fanni 4 pont

Továbbra is várok minden régi és új könyvtárlátogatót!
Szutor Sándorné


--------------------------------------------------------------------------------
Jubileumi megemlékezés
Kis ünnepséggel emlékeztünk meg 1856. december 1-érõl, amikor elindult a Kecskemét környéki pusztai iskolákban a tanítás, így Szentkirályon is.
A negyedikesek, Pásztor Gézáné osztályfõnök vezetésével az iskolarádióban meséltek a kezdetekrõl és arról, milyen volt az élet a hajdani iskolákban.
Az ebédlõben egy hatalmas torta, 150 gyertyával várta a gyerekeket, akik közös éneklés után az osztályokban fogyasztottak el egy-egy szeletet.
A megemlékezésre vendégek is érkezetek: szülõk, a közintézmények képviselõi, hajdani pedagógusaink, községünk alpolgármestere.
Képek itt tekinthetõk meg!

Szutor Sándor


--------------------------------------------------------------------------------
Karácsonyváró a könyvtárban
December 4-tol minden délután karácsonyhoz kapcsolódó programokkal várok mindenkit a könyvtárba. Lehetõségetek lesz apró ajándékokat készíteni; karácsonyi zenéket, verseket hallgatni; filmeket nézni. Karácsonyi finomságok receptjeit gyûjteni.
Ha van egy kis idõd, gyere el Te is!
Szutor Sándorné
--------------------------------------------------------------------------------

Irodalmi adventi naptár
A könyvtárban lévõ adventi naptár minden egyes ablakában december elsejétõl egy irodalommal kapcsolatos kérdést találhattok. Ha ezekre helyesen válaszoltok egy sorsoláson vesztek részt, melynek nyertesei ajándékcsomagot kapnak majd. Minél több napon válaszolsz a kérdésre annál nagyobb az esélyed a nyerésre.
Sorsolás az iskola karácsonyi mûsorán.

Szutor Sándorné--------------------------------------------------------------------------------

Jótékonysági est
November 17-én jótékonysági estet rendeztünk az mûvelõdési házban. A teltházas elõadáson iskolánk tanulói és tanárai mellett felléptek az Ifjúsági Tánccsoport tagjai, valamint hangszeres mûsorszámmal szülõk és leendõ szülõk is.
A jól sikerült esten elsõsorban a zenéjé és a tánccé volt a fõszerep, de meghallgattunk sok szép mesét is. Nagy sikert aratott pedagógus énekkar is.
A közönség önkéntes adományaiból összegyûlt pénzt a pusztai oktatás 150 éves jubileumának megünneplésére fordítjuk a tavasz folyamán.
Ezúton is szeretnénk megköszönni azoknak, akik fellépésükkel és/vagy adományukkal támogatták iskolánkat!
Szutor Sándor
Az estrõl készült képek.--------------------------------------------------------------------------------

Internet használói tanfolyam
A Katona József Megyei Könyvtár ingyenes internet használói tanfolyamot indít a könyvtárban kezdok számára. A 20 órás tanfolyam délutánonként 5 alkalommal lenne 14-tol 16 óráig. Az érdeklodök a tanfolyam keretében minimális szövegszerkesztési ismeretre is szert tesznek az internet használatának elsajátítása mellett.
Bovebb információ Szutor Sándornénál kérheto a 445-322-es telefonszámon hétköznap délután.
Szutor Sándorné

2007. január

Január 27. Aranyszájú Szent János napja
Ezen a napon van Aranyszájú Szent János napja. Ehhez a naphoz nem köthetõ népszokás, amiért mégis megemlékezünk errõl a dátumról iskolánk honlapján az a tény, hogy Aranyszájú Szent János többek között a szónokok, újságírók és a TANÍTÓK védõszentje.

Aranyszájú Szent János, Ióannész Khrüszosztomosz, Johannes Chrysostomus (Antiochia, ma Antakya, Törökország, Kr. u. 344-354 körül - Comana, ma Amasy, Törökország, Kr. u. 407) Görög egyházi író, az egyházatyák egyike.
János született szónok volt. Nagyon szemléletesen, képszerûen tudott beszélni, s ha kellett, marón gúnyos is volt. Értette a szójáték mûvészetét, ugyanakkor nyíltan és szenvedélyesen fogalmazott. Ám ez a ragyogó rétor moralista is volt, aki a szívek titkait nagy hozzáértéssel és finomsággal elemezte. Amikor beszédeiben jellemrajzokat ad, vagy bûnökrõl és víciumokról bírálattal szól, kérlelhetetlen tárgyilagosságról tesz bizonyságot. Ha bárki más szájából hallották volna a hívok azt az ironikus ostorozást, amit Jánostól hallottak, megbotránkoztak volna. Az antiochiai nép azonban értette õt, aki csak azért támadt rájuk olykor kemény nyíltsággal, hogy jobb útra vezesse õket. És a nép megérezte, hogy ez a szónok a szívébõl keresi õket, és õszintén a javukat akarja. Mindenekelõtt az egyszerû emberek tudták, hogy aki itt beszél, annak gondja van rájuk.
Ünnepét Rómában a 13. század óta január 27-én, ereklyéinek Konstantinápolyba történt átvitele napján ülték, mivel halála napján a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe van. 1969-ben szeptember 13-ra tették az ünnepet.


Szutor Sándor

--------------------------------------------------------------------------------

Mezõ Ferenc Szellemi Diákolimpia

Ismét dobogós helyen végeztek 7-8. osztályos tanulóink a Mezo Ferenc Szellemi Diákolimpián. Az országos döntõbe jutás újra néhány ponton múlt!
Bõvebben...
Szutor Sándor--------------------------------------------------------------------------------

Január 25. Pál napja
Ezt a napot pálfordulónak is nevezik, arra a bibliai történetre utalva, mely szerint a Jézust üldözõ Saul ezen a napon tért meg, és innentõl Pál apostol néven emlegetik. Ezen a napon pálpogácsával haláljóslást is tartottak. A családtagok számára készített pogácsákba libatollat tûztek, és akié sütés közben megperzselõdött arra halál várt a következõ évben. Szutor Sándor--------------------------------------------------------------------------------

Focitornák
Az elmúlt idõszakban több tornán is részt vettünk, különbözõ korosztályokkal. Elsõsorban a lányaink vitézkedtek jól, hiszen az egyik korcsoportban éremmel tértek haza a Fruska Kupáról.
Bõvebben...
Szutor Sándor


--------------------------------------------------------------------------------

Január 17. Remete Szent Antal napja

Remete Szent Antal (i.sz. 250) szerzetes volt, akit a háziállatok védszentjeként tiszteltek. A középkorban elõfordultak járványszerû mérgezések, melynek tünetei hasonlítottak az orbáncéhoz. Szent Antal tüzének nevezik az orbáncot és az ehhez hasonló mérgezést. A betegeket imádságokkal, ráolvasással próbálták gyógyítani. Az ehhez kapcsolódó hiedelmek a hitújítás korában elhalványultak, de késõbb újra éledtek Páduai Szent Antalként.
Szutor Sándor


--------------------------------------------------------------------------------

„Itt a farsang, áll a bál…”
Farsangi jelmezötleteiteket várom a könyvtárba! Az A/4-es lapra, bármilyen technikával készült mûveiteket február 29-ig adjátok le! A legötletesebb, és legszebben kivitelezett rajz alkotói díjazásban részesülnek. A beérkezett pályamûvekbõl kiállítás nyílik a könyvtárban.
Szutor Sándorné


--------------------------------------------------------------------------------

Könyvtársasjáték Bács-Kiskun megyében A Katona József megyei könyvtár egyfordulós levelezõs játékot hirdet 3 fõs csapatok számára. A nevezés díjtalan. A feladatsor megoldását február 10-ig kell visszaküldeni a könyvtár címére. Ha kedvetek van részt venni a játékban jelentkezzetek Mariann néninél a könyvtárban (egyénileg, vagy csapattal) január 19-ig!
Szutor Sándorné


--------------------------------------------------------------------------------

SZMK-bál
A bálról így ír a BAON.hu internetes oldal: "Az általános iskola szülõi munkaközössége szervezte a szombat esti bált, amit a nagy érdeklõdésre való tekintettel a tornacsarnokban tartottak. Mivel batyus bált hirdettek, mindenki hozta az elemózsiáját, és persze az italát. Ettõl függetlenül büfé is mûködött, sõt süteményeket is lehetett vásárolni. Pászti András iskolaigazgató nyitotta meg a bált, majd az ifjúsági tánccsoport tagjai mutattak be két táncmixet. Az valami fantasztikus volt. A tánc végén a szülõk és a barátok közül kértek fel partnert, és utána már nem volt megállás, mozogtak a lábak, egészen hajnalig. A bálból befolyt összeget természetesen az iskola javára fogja fordítani a szülõi munkaközösség."
Szentirmay Tamás
A képek itt találhatóak...--------------------------------------------------------------------------------

Interjú

A jubileumi év kapcsán megkerestem egykori diákjainkat, hogy meséljenek nekünk diákéveikrõl, és arról, hogyan befolyásolták ezek az évek életük alakulását. 2-3 hetenként lesz olvasható egy-egy új interjú az oldalon. Örömmel veszem mindazokat a javaslatokat, amelyek arról szólnak, hogy kit mutassunk be ezen a helyen. Ezúttal Dr. Beszterczey Gyula vegyészmérnökkel beszélgettem.
Szutor Sándor
Az interjú itt olvasható!

--------------------------------------------------------------------------------

Szavazás
A szavazáson kiütéssel gyõzött a téli szünet, amely ugyan az idén nem sok telet hozott. Biztosan sokan sajnálják ezt, de talán vagyunk egy páran, akik nem olyan nagyon. Na jó, Karácsonykor egy kis hó lehetett volna, meg a Mecsekben is jó lett volna hógolyózni... Kíváncsi vagyok áprilisban is hasonló eredmény születetne a szavazáson? :)

Szutor Sándor--------------------------------------------------------------------------------

Január 6. Vízkereszt
A karácsonyi ünnepkör zárása, és a farsangi idõszak kezdete. Az egyik legrégibb egyházi ünnep, a 4. századig Jézus születésnapját és az évkezdetet is ezen a napon ünnepelték. Az egyház ezen a napon emlékezik meg a napkeleti bölcsekrõl, és Jézus megkeresztelkedésérõl. E naptól kezdve szenteli a vizet a keleti egyház, a középkortól pedig a nyugati egyház is. A víz megkeresztelésébõl, (megszentelésébõl) ered a magyar vízkereszt elnevezés. A liturgikus vízszentelést vízkereszt vigíliáján végezték a templomban, de haza is hordták meghinteni vele a házat, a gonosz szellemek ellen. Ezen kívül hittek gyógyító hatásában, mely mindenféle betegségre jó volt, de használták a mezõgazdaság és állattartás területein is. A víz és tömjén szentelésébõl alakult ki a házszentelés, melyet ma már kevésbé használnak.
Szutor Sándor


--------------------------------------------------------------------------------

2007. február

Február hónap olvasója
Ebben a hónapban is folytatódott a Hónap olvasója játékunk. Most a legtöbb könyvet Farkas Ibolya 5. osztályos tanuló olvasta. Jutalma Benedek Elek Hazánk története címû könyve. Gömöri Erzsébet, Farkas Éva és Bagány Barbara is több könyvet kölcsönzött februárban. Október óta tartó játékunkba már többen is pályáztak. A felsoroltakon kívül jó eséllyel indulnak az Év olvasója címért az alábbi tanulók: Danka Viktória, Rohács Fanni, Agárdi Alexandra, Szabó Ildikó, Kasza Krisztina. Remélem, õk továbbra is rendszeresen kölcsönöznek és olvasnak könyveket, az itt fel nem soroltakkal együtt.
Szutor Sándorné


--------------------------------------------------------------------------------

Honfoglaló
Honfoglaló társasjátékra hívom a vállalkozó szellemu és játszani szereto felso tagozatosokat március 2-án pénteken délután 14 óra 30 perckor a könyvtárba. Az internetrol már jól ismert Honfoglaló stratégiai játék mintájára készült társasjáték során az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekre válaszolhatnak a résztvevok.
Két fos csapatok jelentkezését március 1-ig várom. Eloször mindenkinek egy Eu-s totót kell kitöltenie, majd a három legjobb pár mérkozhet meg egymással.
Szutor Sándorné


--------------------------------------------------------------------------------

Ki mit tud?

A Mûvelõdési Ház szervezésében február 24-én délelõtt Ki mit tud? –ot tartottak. Iskolánk tanulói közül a következõk adtak számot tudásukról: Kasza Krisztina, Vörös Boglárka, Nagy Péter, Berényi Hajnalka, Madari Zoltán zongorázott; Kovács Katalin furulyázott; az ötödik osztályos lányok saját koreográfiájuk szerint táncoltak. A helyi karatecsoport bemutatójában pedig több diákunk is részt vett. Fellépésükért valamennyien elismerést kaptak. Gratulálunk!
Szutor Sándorné
--------------------------------------------------------------------------------

Könyves délután Brumival és barátaival

Február 23-án délután egy játékos vetélkedõn vehettek részt az 1-2. osztályos tanulók a könyvtárban. Nekik kedvcsinálóként meg kellett ismerkedniük Bodó Béla Brumi újabb kalandjai címû könyvének elsõ két fejezetével. A könyvtárban ehhez kapcsolódó feladatokat kaptak a vállalkozó szellemû gyerekek. Ezek révén számot adhattak memóriájukról, rejtvényfejtõ képességükrõl, a csoportos feladatmegoldás megszervezésérõl. A verseny végén a következõ eredmény született: 1. helyezés: Okos fiúk – Gyenes Melani, Czingel Zoltán, Ádám Patrik, Steklács Máté. 2. helyezés: Dinók - Farkas Rebeka, Darányi Nóra, Polyák Norbert. 3. helyezés: Harcosok – Kokovai Nikolett, Sándor Ferenc, Steklács János. 4. helyezés: Brumi barátai – Kiss János, Ádám Kristóf, Lakos Pál. Valamennyien kis ajándékot kaptak jutalmul. Szeretném megköszönni Kokovai Mónika és Benkovics Gyöngyi munkáját, akik segítségével még gördülékenyebben folyhatott a munka.
Szutor Sándorné
--------------------------------------------------------------------------------

X. Bálint-napi Kupa
Az idén kicsit megkésve tudtuk megrendezni hagyományos tornánkat, amely az idén évfordulóhoz is érkezett. Annak idején, a tornaterem megnyitásának évében azzal a tervvel álltam elõ, hogy minden diákolimpiai korosztálynak rendezzünk a tanév során egy-egy tornát. Aztán az évek múlásával a kupák száma évi kettõre csökkent. A sorban az elsõ volt a Bálint-napi Kupa, amelyen mindig a 3-4. osztályosok mérkõztek meg, 5-6 csapat részvételével. Az elsõ tornára még újsághirdetés útján kerestem a jeletkezõket: Ladánybene, Nyárlõrinc, Kecskeméti LC, UFC Kecskemét, Kunszentmiklós, Szentkirály volt a résztvevõ. Aztán fokozatosan kizárólag iskolai csapatokra tértünk át. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a 10 év alatt sok kapcsolat kialakult a résztvevõ gyerekek, a kísérõ szülõk és az edzõk között is. Ha személyeskedhetek is egy kicsit, az elsõ Bálint-napi Kupán találkoztam például Faragó Gyulával, a mizseiek jelenlegi, akkor a beneiek edzõjével, akivel azóta számtalan közös sportélményünk volt, és akit barátomnak vallhatok. Az idei tornát igyekeztünk egy kicsit ünnepélyessé tenni. A kezdeti évekhez hasonlóan megvendégeltük a csapatokat egy-egy tál babgulyással, süteménnyel, üdítõvel. Köszönet érte azoknak a szülõknek, akik vállalták, hogy megvásárolják a hozzávalókat, elkészítik és feltálalják a mintegy 70 fõ részére az ebédet! A Kupára meghívtam azokat a szentkirályi fiatalokat, akik az elsõ torna játékosai voltak. Õk az idén 20 évesek. Elvállalták, hogy levezetik a kicsik mérkõzéseit és játszanak egy "nosztalgia" meccset a nyárlõrinciek hasonló korú csapatával. Szerettem volna, ha megmutatják az "utódoknak", hogy 10 év alatt milyen focistákká válhatnak. Szerencsére igyekeztek is "elkápráztatni" a kicsiket, akik a meccs végén csillogó szemmel meséltek:"Milyen szép lövés volt!", "Láttad azt az ollózást?"... A fiatalok annyira fellelkesedtek, hogy a torna végén még egy edzõ-szülõ csapatot is toboroztak, akikkel játszhattak egy mérkõzést. Azt hiszem, sikerült emlékezetes hangulatú versenyt rendezni. A gyerekek nagyon lelkes játékkal járultak hozzá, hogy így legyen. Szinte valamennyi találkozó szoros eredménnyel végzõdött. Láttunk jónéhány szép megoldást, a döntõ pedig a Bálint-napi Kupa történetében elsõ ízben, büntetõkkel dõlt el Nyárlõrinc javára, akik elõször vihették haza a serleget.
A részletes eredmények itt nézhetõk meg!
Képek!

Szutor Sándor


--------------------------------------------------------------------------------

Üzenet egykori iskolámba...
Az alábbi üzenetet kaptuk a www.iwiw.hu internetes oldalon egy „megtalált”, volt diákunktól, aki a Jász úti iskolába járt a hatvanas évek közepén:
Kedves Szentkirályi Iskola, kedves Szentkirályiak! Már több mint 40 éve annak, hogy drága anyám féltve óvó szeretete, édesapám erõt adó bátorítása mellett elindultam meghódítani a világot. Ott hagytam 12 évesen a drága szülõi házat (tanyát)és elindultam meghódítani a világot. Megismerni várost, benne az embereket, tapasztalatokat gyûjteni, megtapasztalni, hogy már nem az õ gondoskodásuk, ami meg óv a bajtól. Csodálatos útra valóval készítettek engem erre a világjáró-világlátó útra. Nem csak a szüleim. Nekem csodálatos tanítóim voltak. Az elsõs tanító nénim Pintérné Anci néni volt, aki nekem már azon a bizonyos elsõ napon példaképpé vált. Én úgy mentem haza az iskolából pár hét után, hogy bejelentettem, én tanító néni leszek. Azt hiszem nem véletlen,hogy egész életemben próbáltam azt az értékrendet megtartani, amit Tõlük tanultam. Igaz, hogy nem lettem diplomás pedagógus, de nagyon szeretem az irodalmat, az olvasást és az olvasókat. Életem utolsó 12 évében könyvtáros voltam, amíg nyugdíjba nem küldtek. (Hiszen könyvtárosra nem sok szükség van, profitot nem termel. Nem?) Van 4 gyönyörû unokám, a legnagyobb már iskolás és tudós kutató lesz - mondja õ. Mégegyszer köszönöm a megtiszteltetést, amivel megkerestetek. Szívem teljes szeretetével gondolok HAZA és kívánok áldást minden pedagógus munkájára.
VIRÁG FERENCNÉ (POÓR Terézia)
--------------------------------------------------------------------------------

Február 24. - Jégtörõ Mátyás napja
"Mátyás feltöri a jeget; ha nem talál, akkó csinál; ha meg talál, akko ront". A gazdálkodók, a természet közelében élo szolosgazdák elott ismert volt az idojárás és a termés szoros összefüggése. Azt is mondták, ha esik az eso, akkor elveri a jég a termést, a szolo pedig savanyú lesz.
Szutor Sándor


--------------------------------------------------------------------------------

Kistérségi német nyelvi verseny
2007. február 7-én rendezték meg Tiszaalpáron a német nyelvi versenyt a térség iskolái részére (Lakitelek, Szentkirály, Nyárlõrinc, Tiszakécske, Tiszaalpár, Kiskunfélegyháza, Fülöpjakab). Nyelvtan tesztet kellett megoldaniuk, nemcsak nyelvtan tették próbára tudásukat, hanem szókincsüket, és problémamegoldó képességüket is.
A jó megoldáshoz komplex tudásra volt szükség.
Osztályonként 3 fõ képviselte iskolánkat.
5.osztályból Oláh Rita 9., Szabó Endre 6., Szutor Dorka 7. helyen végeztek.
6.osztályosok nagyobb sikert értek el.
Csuka Jenõ 1. , Szabó Ildikó 3., Kasza Krisztina 5. helyezett lett.
Gratulálunk, büszkék vagyunk rájuk!

Ádámné Péli Andrea


--------------------------------------------------------------------------------

Bálint vagy Valentin?
Sokat és sokakkal beszélgettem már errol. Most egy www.hetnap.co.yu honlapon megjelent cikket adnék itt közre a témában.
Szutor Sándor

"Olvasom a helyi lapban a hírt: Valentin-napra megnyílik az új virágüzlet. Véletlenül sem Bálint-napra. Hiába, az üzlet az úr! Budapest utcáin már a múlt héten sem lehetett tágra nyitott szemmel járni, csak hunyorogva, merthogy az égopiros lufik vakítóan belevilágítottak a járókelok szemébe. A reklámok futószalagjáról, hangosanbeszélokbol, óriásplakátokról köteleznek bennünket az elárusítók: készüljünk, Valentin-nap jön, lepje meg kedvesét, szerelmét, barátnojét.
Hiába, az üzlet az úr!
A felnövo nemzedéket nem okolhatom, amiért számára csak Valentin-nap létezik, és ez a nap a szerelmeseké, de hogy miért, honnan ered, miért ezt a napot nevezik a szerelmesek napjának, az már nem ismeretes elottük. Lehet, hogy nem is érdekli oket, hiszen ok már ebbe születtek bele. Eredetkérdéssel nem foglalkoznak. Ismételten: nem oket okolhatjuk. A globalizálódó világ azt diktálja: csak elore nézz. Mi pedig nem hívjuk fel a figyelmüket a dolgok hátterére. Szabadkai ismerosöm jutott eszembe, amikor gyermeke a szünidei program egyikérol - pontosan a karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatos eloadásról - hazatért. Beszédes Valéria néprajzkutatónk tartott nekik eloadást, s a kissrác boldogan mesélte édesanyjának: Anya, te tudtad? Vali néni elmesélte az ádventi koszorú történetét, hogyan kell a gyertyákat elhelyezni rajta...., s mondta, mondta az új ismereteket. Nekik is úgy kellett készülniük az ünnepre, ahogyan azt ott, akkor megtanulta.
Tudom, nem fordulhatunk szembe a világgal, most ez a trend. Ezt kívánja tolünk a bizniszvilág. Mégis, talán alkalomadtán beszélnünk kellene tanulóinkkal, gyermekeinkkel a hagyományok eredetérol.

Február 14-én ünneplik nevük napját a Bálintok. A reánk maradt feljegyzések különbözoképen szólnak:

- A névadó Bálint buzgó pap volt Rómában, sok pogányt a keresztény hitre térített. 269-ben fejezték le. ( Marczell Béla közlése alapján)

- Olasz ókeresztény vértanú. Az Érdi-kódex szerint egy pogány fejedelem azt mondta neki: ha vak lányát meggyógyítja, hívo lesz. Bálint püspök imájára meggyógyult a lány, és a fejedelem megtért. (Keresztény nevelés c. könyv)

- E napon két Bálint is ünnepli a neve napját. Életükrol azonban keveset tudunk. A legenda szerint az egyikük, a római, imádkozásával meggyógyított egy beteg fiút, mire az szüleivel együtt megtért. Bálintot Claudius császár uralkodása idején, a keresztényüldözés során fejezték le 269-ben. A másik, a terni Bálint püspök, vértanúhalált halt. Ok ketten osztoznak február 14-én, alakjuk keveredik. (Halász Albert: Jeles napok, népi ünnepek a Muravidéken)

Szent Bálint ókeresztény vértanúhoz szoktak imádkozni a nyavalyatörés (epilepszia) gyógyulásáért, mert a legenda szerint Szent Vitus és Szent Bálint gyógyították életükben ezt a betegséget; ezért az attribútumuk is betegek (nyomorékok). (A Keresztény Muvészet Lexikona)

Szent Valentin emlékére neve napján világszerte megajándékozzák szeretteiket az emberek. Valentin kultusza a második századra vezetheto vissza, ekkor élt Valentin. A legelterjedtebb történet szerint Valentin keresztény hite miatt második Claudius börtönében sínylodött, s a börtönor leányának visszaadta látását. Mielott 270. február 14-én kivégezték, a leánynak egy üzenetet küldött:
A TE VALENTINOD ö - így vált ez az üzenet világszerte ismertté.
A Valentin-napi szokások az osi pogány templomáldási ceremóniákból alakultak ki. 496-ban Gelasius pápa rendelte el, hogy Szent Valentin napját február 14-én ünnepeljék. Az angolok már 1446-ban ünnepelték ezt a napot. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek. A 19. században már üdvözlokártyákat is küldtek egymásnak az emberek ezen a napon.
Magyarországon 1990-ben éledtek fel a nap megünneplésével kapcsolatos szokások és rendezvények. Azóta már a MÉDIA közösségi rangra emelte a Valentin-napot, s (gyorsan) beépült az új ünnepek sorába. Minden valószínuség szerint tovább fog élni, mint a stafétavárás vagy a nok napja, mert ez alkalomból egyedi érzéseket céloztak meg az üzletemberek, mellyel az erre legfogékonyabb közeget befolyásolják.
Bálint-nappal kapcsolatban a néphit gazdag jóslás-és hiedelemanyagot orzött meg. Általánosan elterjedt hiedelem, miszerint a madarak ezen a napon tartják lakodalmukat, párt választanak. Ha csiripelésük messzire hallatszik, jó ido lesz. Sok helyütt magokat is szórnak nekik, hogy segítsék örömüket. Azokra a területekre, ahonnan a vadgalambok elköltöztek, erre a napra várják visszatértüket. A gyümölcsöskertekben kezdetét veszi a fák metszése, és a néphit szerint ezen a napon gyümölcsfát is ültettek, akkor gyorsabban megkapaszkodott, hamarabb rügyezett, gazdag termést hozott. ?Bálint napján jó tyúkot ültetni, mert akkor a háznak szerencséje lesz az aprójószágban egészen a következo esztendo Bálint-napjáig.ö (Jung Károly: Régiek Kalendáriuma) Muravidéken a fákra perecet, aprósüteményeket aggattak, és a gyerekek együtt lakodalmaztak, ujjongtak a madarakkal.
Rábaközben azt mondják, hogy Bálint a verebek védoszentje, mert már nekik is kezd kedvezni az idojárás. Napkelte elott a szolotermesztok megkerülik a szolot, megmetszik négy sarkán a tokéket, hogy a tolvajoktól és a madaraktól megvédjék. Máshol a gazda ugyanezzel a céllal körüljárja háza táját.
Ez a nap a tavasz közeledtét is jelenti, ideje beszerezni a vetomagot. Néhány idojósló megfigyelés is kapcsolódik e naphoz. Bácsfeketehegyen a hideg idonek a jele, ha ezen a napon megszólal a pacsirta, s azt mondja: ?csücsülj beö, akkor még hidegre kell számítani. Topolyán a szeles idot nem szeretik a háziasszonyok, mert ez azt jelenti, nem lesz tojás egész évben. A férfiak meg az esotol félnek, mert a hagyomány szerint akkor kukoricán kívül másból nem lesz jó termés. (Penavin Olga)
Ejtsünk néhány szót a többi februárban eloforduló jelesebb névnapról is. Február 16-a Julianna napja. Ókeresztény vértanú. Egyik legkedveltebb keresztnév volt a magyar nyelvterületeken. Névadója népköltészetünkben a Júlia szép leány címu népballadának. Nevéhez Dorottyával kapcsolatos idojóslás kapcsolódik: ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja.
Február 19-e Zsuzsanna. Az ószövetség jámbor asszonya. Fürdõzve vagy almával a kezében ábrázolják. A magukra maradt bányászasszonyok Zsuzsannát tekintették rágalmak elleni oltalmazójuknak. Protestánsok körében kedveltek a Zsuzsanna-misztériumjátékok. A pásztorok azt tartják: Zsuzsanna leginkább rápisil a hóra, és az elolvad. Bálint Sándor említi, hogy 1870 táján a bánáti Magyarittabén Zsuzsanna-játékot adtak elo. Sajnos, ennek ma már nyoma sincs."
SZÕKE Anna


--------------------------------------------------------------------------------

Újdonság: klipek
Az iskola új fényképezõgépe lehetõvé teszi, hogy rövid kis klipeket készítsünk egy-egy eseményrõl. Ezért a jövõben elõfordul majd, hogy nemcsak képek, hanem filmecskék is kapcsolódnak egyes hírekhez.
Az elérésükhöz mindig találtok linket, illetve valamennyi klipet megnézhetitek, letölthetitek a letöltések/klip menüpont alatt.
Terjedelmi okokból ezek a filmek kb. 30 másodpercesek lesznek, illetve kis méretben láthatjátok õket, de remélem, így is szivesen nézegetitek majd õket.
Avi formátumban lettek feltöltve, így gyakorlatilag valamennyi lejátszóval megnézhetõek.
Szutor Sándor


--------------------------------------------------------------------------------

Farsang
A képtárban több, mint 150 képet találsz az iskolai farsangról! Sõt!
Szutor Sándor

Klipek!
Képek!

Szutor Sándor

--------------------------------------------------------------------------------

Banyaégetés
Február 9-én a másodikosok és Pápai Ferencné osztályfõnök vezetésével ünnepélyesen elégettük a Télbanyát.
Az idén nem sokat dolgozott az öregasszony, hiszen igen enyhe telünk volt. A gyerekek nagy bánatára havat nem is igen láttunk.
Reméljük, a következõ hetekben már nem fogunk belekóstolni a tél "szépségeibe".
Szutor Sándor
Képek!


--------------------------------------------------------------------------------

Kazinczy-verseny
Február 6-án, kedden Kazinczy-versenyen vettünk részt a Lakiteleki Általános Iskolában. A térségi bajnokságon egy szabadon választott begyakorolt és egy akkor kézhezkapott prózai muvet kellett felolvasniuk a gyerekeknek. Az értékelésnél elsosorban a hangképzést, a szövegértelmezést, a helyes hangsúlyozást, és a szöveghuséget figyelte a zsuri, amelynek tagjai: Buda Ferenc költo és a lakiteleki iskola volt igazgatónoje.
Az 5.-6. osztályt Szabó Ildikó képviselte ezen a versenyen. Az argó és a szleng címmel olvasott fel egy értekezo prózát az érdeklodo közönség számára.
A 7.-8–os kategóriában Cseh- Szakál Alexandra és Berényi Hajnalka vett részt, a szép beszéd vetélkedon. Mindketten egy-egy XX. századi szépirodalmi írást mutattak be. Berényi Hajni harmadik helyezést ért el. Gratulálunk mindhármójuknak, hiszen mindannyian szépen szerepeltek!

Lórné Molnár Tünde


--------------------------------------------------------------------------------

Újra szép volt, lányok!
Ismét tornagyõztes lett a III. korcsoportos lány focicsapatunk Bugacon! Bár most szorosabb küzdelemben, de sikerült nyernünk. Egy különdíjat is sikerült megszerezni: a gólkirályi címet - 4 találattal - Király Borbála érdemelte ki.
Baukó Ferenc
Bõvebben...
Képek!


--------------------------------------------------------------------------------

Pusztai népoktatás kezdetei

Horák Béla helytörténeti kutató tartott elõadást a könyvtárban január 31-én a pusztai népoktatás kezdeteirõl. Elõadásában szólt az 1856-ban a népiskolák megalakításának elõzményeirõl, indokairól, és helyszíneirõl, melyet színes térképen is bemutatott az érdeklõdõknek. Részletesen beszélt Minke Béla tanító életútjáról is.Szinnyei József a Magyar írók élete és munkái címû XIV kötetes munkájában is említést tesz róla. Minke Béla 1876-ban Alsó-Szentkirályon tanított, majd Budapesten elõször csak tanítóvá, késõbb pedig már igazgató-tanítóvá nevezték ki. A székesfõvárosi iskolaszéki tag, a pest-pilis-solt kiskunmegyei tantársulat jegyzõje volt, valamint a népnevelõk budapesti egyesületének titkára, késõbb elnöke. Költeményeket, társadalmi és tanügyi cikkeket jelentetett meg több helyi és országos lapban is. Horák tanár úr mesélt a családok akkori nehéz helyzetérõl, az iskolába járás körülményeirõl. Részletesen kitért az iskolaszék oktatás felügyeleti tevékenységére is. A hallgatók kezébe adta számos jelentés másolatát is. Így mindenki belenézhetett, a szép kézírású dokumentumokba. Elõadását számos saját élményével is kiegészítette, mind a tanítás, mind a kutatómunka területérõl, mely áldozatos, de ugyanakkor örömteli munka is számára. Lelkesedése minden hallgatót magával ragadott. Még egyszer köszönjük neki ezt a csodálatos délutánt, és további munkájához jó egészséget kívánunk!
Szutor Sándorné
Képek!

--------------------------------------------------------------------------------

Edzõmérkõzés
Edzõmérkõzéseket játszottunk a lakiteleki iskolások ellen. Két korcsoportban mértük össze tudásunkat velük. Az elsõ találkozón a kisebbek (1999, 2000-ben születettek) lelkesen kergették a labdát, kapufát sikerült is rúgniuk, de az lakitelekiek pontosabban céloztak (0-2). A 97-esek kicsit megijedtek az elején, hiszen egy évvel idõsebbek ellen játszottak, akik magasabbak, erõsebbek voltak náluk, de amint észrevették, hogy a labdával viszont mi bánunk ügyesebben, megnyugodtak, és a szokott sokpasszos játékukkal, meg némi szerencsével sikerült gyõzni (3-1).
Szutor Sándor--------------------------------------------------------------------------------

Február 2. Gyertyaszentelõ Boldogasszony
Ezen a napon (a római katolikus egyház) Szûz Mária megtisztulására emlékezik. A templomok körül körmenetet tartottak, és közben zsoltárokat énekeltek. Nagyon fontos dolog volt a gyertyaszentelés. A szentelt gyertya Krisztus jelképe. Úgy tartották, a gyertya megvédi a gonosz szellemektõl a csecsemõket, a betegeket, a halottakat. Nagyobb ünnepeken is meggyújtották a szentelt gyertyákat. Ehhez a naphoz kapcsolódik az a hiedelem is, miszerint ha ezen a napon kisüt a nap, és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, és még negyven napig tart a tél.
Szutor Sándor


--------------------------------------------------------------------------------

2007.március

Internet Fiesta 2007
A 8. alkalommal megrendezésre került országos rendezvényhez idén is csatlakozott a szentkirályi könyvtár. Az idei rendezvénysorozat fõ témája: Könyvtárak az elektronikus ügyintézésért. E mellett továbbra is elsõdleges feladat az Internet nyújtotta lehetõségek mind szélesebb körben való megismertetése volt. A helyi programokat is ezekhez a célokhoz próbáltam igazítani. Az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatban már korábban volt egy elõadásunk, Szabó Gellért polgármesterrel közösen, ahol bemutattuk az Ügyfélkapun elérhetõ szolgáltatásokat, és a regisztrálás menetét. Most az õstermelõk számára kívántunk segítséget nyújtani a járulék bevalláshoz. Ezen kívül számos az Internet segítségével gyorsan, és praktikusan végrehajtható dologban kívántunk segítséget nyújtani az érdeklõdõknek. Ezek között szerepelt a képeslap küldés, elektronikus postafiók létrehozása, levelezés, on-line vásárlás, útvonaltervezés, szállásfoglalás, menetrendek használata stb. Az általános iskolások délelõtt, tanítási órán ismerkedhettek meg, az Internet nyújtotta lehetõségekkel. Majd délután a vállalkozó kedvûek egy játékos feladatsor keretében tehették próbára tudásukat. Az 1-2. osztályosok mesés honlapokra látogathattak el. Ajánlom mindenkinek, hogy nézzenek be a www.egyszervolt.hu, vagy a www.olvasnijo.hu oldalakra, ahol gyermekükkel számos szép mesét nézhetnek és olvashatnak, barkácsolási ötleteket szerezhetnek, programok közül válogathatnak, rejtvényt fejthetnek, de akár Interneten keresztül vásárolhatnak könyveket, játékokat is. A 3-4. osztályosok számára olyan oldalakat mutattam be, ahol házi kedvenceik tartásával kapcsolatban szerezhetnek be még több információt. Ezek például a www.haziallat.hu , vagy a www.hazikedvencek.hu oldalak. Bíztattam õket, hogy mielõtt új állatot könyörögnek ki a szülõktõl, olvassák el a tartásukkal kapcsolatos ismertetõket. Hiszen egy divatos állat tartása számtalan olyan problémát vet föl, amire a szakemberek által összeállított leírások között gyorsan megtalálhatják a választ. Sõt még saját állat nevelésébe is foghat az Interneten keresztül a www.allat-nevelde.hu oldalon. Az 5-6. osztállyal magyarországi barangolásra indultunk az Interneten a www.vendegvaro.hu, és a www.iranymagyarorszag.hu oldalak segítségével. Bemutattam nekik milyen sok hasznos információt tudhatunk meg innen egy kirándulás megszervezése elõtt arról a helyrõl ahová szeretnénk eljutni. A 7-8. osztályosok informatika órán az Európai Unióról szóló oldalakat látogathattak meg, melyhez kapcsolódóan egy Honfoglalós társasjátékon vehettek részt, ahol csupa uniós országról szóló kérdésben mérhették össze tudásukat. Ezen kívül ismételten vendégül láttuk a kismamákat a könyvtárban. Valamint 3 csapattal csatlakoztunk a „Csepptõl az óceánig” címû országos internetes játékhoz. Közben a megyei könyvtár munkatársai is meglátogattak bennünket egy foglalkozás erejéig. Három gyermekeknek szóló könyvet népszerûsítettek a gyerekeknek játékos formában. A vállalkozó kedvûek pedig, a számítástechnika órán különbözõ témában oldhattak meg feladatsorokat. Ezek kitöltésében gyakran a szülõk is kivették részüket, így körülbelül 100 Internet Fiestás totó került megoldásra. A programokon részt vevõk valamennyien apró ajándékot kaptak munkájuk jutalmaként. Az Internet Fiesta rendezõ bizottsága a program sikeres megszervezéséért ismét oklevéllel és pénzzel jutalmazta könyvtárunkat. Valamint a Könyvtári Levelezõ/Lap fõszerkesztõje megkért, hogy a szakmai folyóiratban is adjak hírt az itt folyó munkáról. Örömmel teszek majd eleget ennek a felkérésnek. Remélem jövõre hasonlóan színvonalas programot sikerül majd összeállítanom, és még többen vesznek majd részt a meghirdetett rendezvényeken!
Szutor Sándorné könyvtáros


--------------------------------------------------------------------------------
Felújítás
Ebben a hónapban egy komoly beruházás történt iskolánkban. A felsõ tagozatos folyosón újjáalakultak a már igen rossz állapotban lévõ mosdók. Az ajtóktól kezdve minden egyes berendezést kicserélték és gyögyörû burkolattal látták el a falakat, és a padlót. Tudjuk, hogy az önkormányzatok, köztük a miénk is igen szûkös anyagi háttérrel rendelkeznek, mégis egyöntetûen úgy döntött a képviselõtestület, hogy teljesítik kérésünket, ami bizony nem kis összegbe került Köszönjük nekik! A kivitelezõ Ádám Sándor és csapata volt. Köszönjük gyorsan és ízléses elkészített munkájukat.
--------------------------------------------------------------------------------

Kreatív bajnokság
OM 2007. március 24-25.
A hétvégén Országos Kreatív Bajnokságon vettünk részt, Nyárlõrincen. Iskolánkból két csapat készült fel nehéz, kitartó munkával erre a versenyre: az 5. osztály Komplett Omlett csapata, és a 8. osztály 7BOMBA együttese. Nagy lelkesedéssel fogtunk a nem kis feladat elé állító kiírás megvalósításának. A „kicsik” hosszútávú feladatként a „Csak érted teszem” problémát választották, amit annyira jól (kimagasló fantáziájú díszlet, színpadi játék) sikerült megvalósítaniuk, hogy összpontszámban megelõzték a gimnazistákat is!!! A Bombák mosolyra fakasztották a legzordabb zsûritagokat is, akik nagyon megdicsérték az alapos díszleteket, a poénokat, mégsem pontoztak túl bennünket. Feladatunk az volt, hogy 8 perc alatt utazzuk körbe a földet! A szereplõk nagyon élvezték az elõadást, kimagasló színpadi játékot nyújtottak! Szeretnénk megköszönni minden szülõnek, hogy segítette munkánkat, bátorította a gyerekeket. Külön köszönet Prikkel apukának, aki a díszleteink fuvarozásával rendkívül sokat segített. És Gyenes Laci bácsinak, aki éjjel-nappal a csapat taxisaként a rendelkezésünkre állt. Az elsõ napon lovaskocsikáztunk, táncoltunk a discoban, másnap pedig sport- és kézmûves- foglalkozással töltöttük a szabadidõt. Az eredményhirdetés után azonban egyik szemünk sírt a másik nevetett. Örültünk mert, Komplett Omlett csapatunk megnyerte igen magas pontszámmal korosztályának versenyét, így április 21-26-ig részt vehetnek a Berlinben megrendezésre kerülõ Európa Bajnokságon. Bombánk a harmadik helyen végzett, ami nem töltött el bennünket örömmel, jobbra számítottunk mindannyian. Végül is nem a helyezés számít, hanem az az idõ, amit együtt töltöttünk. Amikor vidáman felkészültünk, az ott szerzett élményeket senki nem veheti el tõlünk, a szívünkben mindig kellemes elmékként marad meg! Komplett Omlett edzõi: Dr. Steklács Jánosné Terike néni, Bahor Illés – csapattagok: Fülöp Réka, Gulyás Dávid, Szutor Dorka, Prikkel Petra, Osbáth Donát, Takács Alexandra, Szabó Endre. 7 Bomba edzõje: Lórné Molnár Tünde – csapattagok: Behány Tibor , Cseh-Szakál Alexandra, Madari Zoltán, Bozsik Hajnalka, Berényi Hajnalka, Szutor Gergõ, Kovács Gábor.
Lórné Molnár Tünde
Képek!
és Klippek!
--------------------------------------------------------------------------------

Interjú
A jubileumi év kapcsán megkerestem egykori diákjainkat, hogy meséljenek nekünk diákéveikrõl, és arról, hogyan befolyásolták ezek az évek életük alakulását. Ezúttal Prikkel Antallal beszélgettem, akit talán karatemesterként ismernek leginkább.
Az interjú itt olvasható!
Szutor Sándor
--------------------------------------------------------------------------------
Koncert az óvodában
Iskolánk zenetanárai és lelkes tanítványaik 2007. március 20-án délelõtt koncertet adtak a középsõs és nagycsoportos óvodásoknak. Céljuk volt, hogy kedvet csináljanak a leendõ elsõ osztályosoknak a zenetanuláshoz. Kovács Katalin (7. osztály) és Laczkó János furulyáztak, Kasza Tibor, Nagy Máté, Molnár Benedek (3. osztály), Berényi Hajnalka, Madari Zoltán (8. osztály) és Mrena Ágota zongoráztak. Szutor Dorka énekelt, zongorán kísérte Simon Orsolya.
Kovácsné Sáfrány Irén
Képek a koncertrõl!
--------------------------------------------------------------------------------

Március 15-e jelképe: a kokárda
A piros az erõt, fehér a hûséget, zöld a reménységet jelképezi. A trikolórt, a háromszínû zászlót Európában a francia forradalom tette "divatossá". A párizsi események ihlették meg Szendrey Júliát is, amikor március 15-én megvarrta és Petõfi mellére tûzte a ma ismert kokárdák elsõ példányát. Petõfi naplójában különben az is olvasható, hogy miközben õ a Nemzeti dalt írta, felesége nemzetiszín fõkötõt készített magának. Bár ez utóbbi nem élte túl a XIX. századot, az események hatására a magyar színhármas vált a hivatalos lobogóvá. A piros-fehér-zöld színhármas meggyökereztetése azonban nem kizárólag a márciusi ifjak érdeme, õk csupán "rehabilitálták" a nemzeti színeket. A trikolór elõször Mátyás korában tûnt fel egy pecsétnyomón, de ekkor még messze állt attól, hogy országszerte ismert legyen. A háromszínû szalagot viszont már a XIX. század elején is hordták, többek között József nádor felesége, Anna Pavlovna - meséli Bertényi Iván heraldikus, egyetemi tanár. A kokárda történetébe azonban nem csupán a felívelés, hanem a tiltás évei is beleivódtak: a 48-as forradalom leverésétõl a kiegyezésig senki sem hordhatta, mint ahogy a Tanácsköztársaság is inkább a nemzetközi vörös színt részesítette elõnyben. A Kádár-korszakban csupán a nem hivatalos ünnepeken viselt kokárdát nézték rossz szemmel, hiszen abban a függetlenség vagy épp a szovjetellenesség jelképét vélték felfedezni.


--------------------------------------------------------------------------------

Március 15-i ünnepi megemlékezés
Nemzeti ünnepi megemlékezésünket a hagyományoknak megfelelõen a hõsi emlékmûnél kezdtünk, ahol Szabó Gellért polgármester úr koszorút helyezett el, az alsósok és az óvodások pedig kis zászlókkal, kokárdákkal vették körbe az emlékhelyet. A gyerekek énekekkel és versekkel színesítették az eseményt. Ezután a mûvelõdési házban a polgármester úr köszöntõje után a hetedikesek színvonalas ünnepi mûsorát tekintettük meg, amelyben az ötödikesek is részt vettek egy tánccal. A felkészítõk Katzné Almási Zsuzsa és Takácsné Kis Márta voltak.
Szutor Sándor
Rövid részletek a táncból!!
Képek az ünnepségekrõl!

--------------------------------------------------------------------------------

Góliát-McDonald's Téli Tornák
Három délutánon a szentkirályi tornateremben adtunk helyt a tiszakécskei körzet téli tornáinak. Három korcsoportban játszottak a nyárlõrinci, a lakiteleki, a tiszakécskei és a helyi gyerekek egymással kuparendszerben, legkisebbek (óvodások) és a legnagyobbak (IV. korcsoportosok) pedig egy-egy bemutató mérközésen mutatták meg, mit tudnak. Gyerekeink egy korcsoportban (II.kcs.) szerezték meg a gyõzelmet, illetve a IV. korosztályban megnyerték a találkozójukat. Mivel a góliátos szemléletnek megfelelõen elsõsorban azt tartottam szem elõtt, hogy minél több gyereknek adjak játéklehetõséget, több korosztályban 2-2 csapatot is neveztem, III.kcs-ban pedig gyakorlatilag 1-2 évvel fiatalabbakkal vettük fel a küzdelmet, az eredmény jónak mondható. De a legfontosabb, hogy ezeken a napokon közel 60 tanulónk, tehát az iskola több, mint harmada pályára tudott lépni! Külön köszönet azoknak a diákoknak, szülõknek, akik szurkolásukkal segítették csapatainkat! Részletesebb beszámolót a Góliát-McDonald's FC honlapján olvashattok.
Szutor Sándor
Eredmények
Képek!

--------------------------------------------------------------------------------

IX. Mizse Csibe Kupa, Lajosmizse
Megismételtük tavalyi eredményünket a hétvégén megrendezett Mizse Csibe Kupán, amelyen a 97-es korosztállyal vettünk részt. Az elsõsorban egyesületi csapatokat felvonultató mezõnyben a jónak mondható 2. helyet szereztük meg. Most elsõsorban nem jó játékunknak köszönhetjük mindezt, hanem küzdeni tudásunknak. Bár a védekezésünk nagyon jól mûködött, a támadásaink is rendre eljutottak az ellenfél kapuja elé, a góllövéssel hadilábon álltunk! Szutor Sándor
Bõvebben...
Képek!
--------------------------------------------------------------------------------

IV. korcsoportos leány kézilabda városi döntõ
Az erõs csapatokat felvonultató városi döntõn remekül kezdett a csapat a Szent Imrések legyõzésével, hiszen itt 9-6-os vert helyzetbõl sikerült megfordítani a meccset. Sajnos a mérkõzés 2. percében Deák Évi izomzúzódást szenvedett, így a továbbiakban sem tudott a csapat rendelkezésére állni, ami nagy veszteség volt. Az évek óta országos döntõs Lajosmizse ellen a tisztes helytállás volt a cél – sikerült. majd. A helyosztóra sajnos kevés pihenõidõnk volt felkészülni, így a pihentebb ellenfél 5-0-ra elhúzott, ahonnan már nem sikerült talpra állni. Mivel a csapatunk majdnem teljes egészében egy korosztállyal idõsebb ellenfelekkel vette föl a harcot, ezért az eredmény jónak mondható. A csapat minden tagja dicséretet érdemel gyõzniakarásáért és küzdenitudásáért.
Baukó Ferenc
Bõvebben...

--------------------------------------------------------------------------------

Március 12. Gergely napja
Gergely-járás: az iskoláskorú gyermekek országosan ismert, színjátékszerû játéka. A nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban. Elsõsorban köszöntõ, adománygyûjtõ célja volt. A diákok ezekbõl az adományokból teremtették meg a tanulásukhoz szükséges anyagi feltételeket. Ezen a napon vetélkedõket, diákpüspök-választást és felvonulásokat rendeztek. Gergely napjához idõjárás- és termésjóslás is kapcsolódott. Ismert mondás, miszerint ha ezen a napon esik a hó: "Megrázza még szakállát Gergely."


--------------------------------------------------------------------------------


Honfoglaló Március 2-án az Internetrõl jól ismert Honfoglaló stratégiai játék mintájára készült társasjátékot tartottunk a könyvtárban. Mivel kérdések az Európai Unióhoz kapcsolódtak a Katona József Megyei Könyvtár Európai Uniós Információs Pontjának munkatársa is ellátogatott a rendezvényre, és õk biztosították a részt vevõ gyerekek ajándékozását is. A 16 vállalkozó kedvû tanulónak, elõször egy 14 kérdésbõl álló EU-s totót kellett kitöltenie. Az ezekre adott válaszok alapján került be a legjobb három pár a végsõ megmérettetésre. A területek elfoglalása, egymás megyéinek megszerzése, illetve azok megtartása is az Európai Unióról szóló kérdésekre adott helyes válaszokkal történt. Egy igazán izgalmas, és jó kedvû verseny végén az alábbi sorrend alakult ki: 1. Berényi Hajnalka, Kecskés Bettina 8. osztályos tanulók. 2. Gömöri Erzsébet, Pekár Erika 5. osztályos tanulók. 3. Bozsik Hajnalka, Madari Zoltán 8. osztályos tanulók. Gratulálok nekik, és minden jelenlévõnek, akik nagy része végig izgulta a játékot a versenyzõkkel. Remélem mindannyian nagyon sok hasznos ismeretre tettek szert az európai Unióval kapcsolatban.
Szutor Sándorné
Képek!


2007.április


Kecskeméti- Show-táncverseny
2007. április 27-én a Grapevine Tánc Club Kecskeméten, az új Városi Sportcsarnokban Show-táncversenyt szervezett a városnak és a közeli településeknek. A versenyre összesen 81 csoport jelentkezett, köztük a Szentkirályi Tánccsoport 4 csapata is: Terefere csoport (4.5.o.), Bokréta csoport (6.7.o.), Party csoport (7.8.9.o), Ifjúsági Klub. A résztvevo gyerekek számára ez egy megmérettetés, bemutatkozás volt. A szentkirályi táncosok nagy közönségsikert arattak. A szakmai zsuri döntése alapján a Terefere csop. VIII., a Bokréta és a Party csop. IX:, és az Ifjúsági csoport Kavalkád c. koreográfiája az V. helyen végzett, a saját korcsoportjában. A versenyt egy nagyszabású gálamusor követett, melyet a Grapevine Tánc Club és a meghívott vendégek adtak. Az egész napos versenyzés miatt meglehetosen fáradtak voltunk, de nem bántuk meg, hogy a gálát is végignéztük.


Nagyon vidám hangulatban jöttünk haza, és bízunk benne, hogy jövore is ott lehetünk a versenyen.
Takácsné Kis Márta
Képek a versenyrõl!


--------------------------------------------------------------------------------


IX. György-napi Kupa, Szentkirály
Április 28-án rendeztük meg a IV. korcsoportos fiúk számára György-napi Kupánkat. Sajnos, egy csapat visszalépése miatt a tornán csak négy iskola vett részt. Azonban a jelenlévõ együttesek emlékezetes délelõttöt szereztek azoknak, akik eljöttek szurkolni. Egy csapat, a jakabszállási, a többieknél érettebb, kiforrottabb játékot mutatott, és kiemelkedõ képességû játékossal is rendelkeztek, így megérdemelten nyerték meg a kupát. A végül második helyezett hazai csapat valamennyi mérkõzésén álmosan kezdett, 2-3 gólos hátrányból igyekeztek talpra állni. Dicséretes, hogy ez óriási lelkesedésüknek köszönhetõen majdnem mindig sikerült is! Kivéve az utolsó meccset, ahol 0-3-ról 3-4-re is feljöttek, nem törõdve még sérülés okozta, láthatóan komoly fájdalommal sem! A 3-5-ös végeredmény azt jelentette, hogy tökéletes holtverseny alakult ki Nyárlõrinc és Szentkirály között. Az eredeti kiírás szerint ekkor sorsolás következett volna, de rövid egyeztetés után úgy döntöttünk, némileg igazságosabb, ha büntetõkkel döntünk a helyezésekrõl. Azonban ekkor nem várt fordulat következett! Kiderült, hogy kapusunk, Madari Zoltán sérülése súlyosnak tûnik. Bár mindenképpen szerette volna vállalni a hetesek védését, Ferenczy Zoltán edzõ, elkerülendõ a komolyabb bajt, nem engedte pályára lépni. Ekkor viszont a Nyárlõrinci csapatkapitány vizsgázott sportszerûségbõl jelesre! Amint meghallotta, mi történt, közölte, hogy lemondanak a második helyrõl a javunkra!!! De egyik mezõnyjátékos vállalta a védést a "párbajban", melyben mi valamennyi hetest berúgtuk, amíg az ellenfél egyik játékosa a felsõlécet találta el. A harmadikként záró nyárlõrinciek tehát ma emberségbõl is példát mutattak, de kitartásból is. A torna egybeesett egy nagyszabású futóversennyel, amit õk rendeztek. Így csere nélkül jöttek el, egy szülõ kíséretében. Negyedik hely jutott ma a Ballószögnek, de õk meg serdülõ bajnoki meccs miatt fiatalabb korosztállyal szerepeltek.
Szutor Sándor
Képek a versenyrõl!
Részletes eredmények!


--------------------------------------------------------------------------------

Atlétika verseny
Április 25-én részt vettünk a hagyományos Feketeerdei Atlétikai Versenyen, Helvécián, amelyen a térség kisiskoláinak tanulói mérik össze tudásukat a III-IV. korcsoportban. Az idén 8 iskola vett részt. A tavalyi jó teljesítményünket idén még sikerült is felülmúlnunk, hiszen 10 érmet és sok értékes helyezést szereztünk, amellyel megnyertük az iskolák közötti pontversenyt.
Baukó Ferenc
Részletes eredmények!
Képek a versenyrõl!


--------------------------------------------------------------------------------Látogatás Désen
Iskolánk tanulói idén is meghívást kaptak Dés városának II. számú iskolájából a hagyományos Petõfi Sándor szavalóversenyre. A mostani meghívás azonban többrõl szólt, hiszen Dés és Szentkirály polgármestere, valamint a két iskola igazgatója együttmûködési megállapodás aláírására készült. Eleget téve mindkét meghívásnak két személygépkocsival - négy felnõtt és négy gyerek - indultunk útnak április 19-én, késõ este érkeztünk meg Désre. Nem túlzás baráti, meleg fogadtatásról beszélni, ahogy az régi kedves ismerõsõknél természtes is. Április 20-án Dés polgármestere, és Szentkirály polgármestere aláírták a települések közti együttmûködési megállapodást. Ezután ellátogattunk a désaknai sóbányába, majd Dés polgármesterével ebédeltünk. A szavalóverseny délután négy órakor kezdõdött. Tanulóink szépen szerepeltek az erõs mezõnyben, Hojsza Attila (3.osztály) kategóriájában elsõ helyezést , míg Berényi Hajnalka (8.osztály) harmadik helyezést ért el. Rohács Betti (4.osztály) és Kutasi István (5.osztály) különdíjat kaptak. A szavalóverseny után a dési iskola igazgatója és a szenkirályi iskola igazgatóhelyettese aláírták a két iskola közti együttmûködési megállapodást. Április 21-én, szombaton rövid városnézés és hosszas búcsúzkodás után elköszöntünk vendéglátóinktól, és elindultunk hazafelé. Elmondhatjuk, hogy az említett okmányok aláírása hivatalossá tette a két település tanulóinak, a tanulók szüleinek, tanárainak immár négy éve tartó baráti kapcsolatát. A "viszontlátásra" itt annyit jelentett, hogy "látjuk egymást a nyáron", hiszen júliusban csiperós gyermekeink utaznak a dési családokhoz. S hogy mennyi baráti talákozás és lehetõség rejlik még a kapcsolatban, az rajtunk, a megállapodás aláíróin múlik leginkább.
Katzné Almási Zsuzsanna


--------------------------------------------------------------------------------


A nagy nap!
Kedves Ismerõseink! Egykori Tanáraink, Diákjaink! Biztosan többen tudtok róla, hogy 150 évvel ezelõtt kezdõdött el Szentkirályon az oktatás. Errõl a jubileumról a tanév során többféleképpen megemlékeztünk. A záróeseményre 2007. június 2-án kerül sor. Ekkor egy egész napos közös ünneplésre hívjuk és várjuk mindazokat, akik intézményünk dolgozói, tanulói voltak, vagy valamiképpen kapcsolódnak iskolánkhoz. Ez a felhívás azért született, hogy minél több érintetthez eljusson a hír. Tehát, aki hallja adja át: készüljetek a nagy napra! A nap pontos menetrendje még most körvonalazódik, de ehhez szeretnénk néhány dologban elõzetes felmérést végezni: -várjuk azok jelentkezését, akik vállalnák, hogy színpadi produkciójukkal (zene, tánc, ének, egyéb mûvészeti vagy sportbemutató, bûvész, erõmûvész és kardnyelõ…) emelnék a nap fényét! -továbbá jelentkezzenek azok, akik a passzív nézelõdést aktív mozgással egészítenék ki, vagy egykori sérelmeikért elégtételt vennének labdarúgásban (férfi) illetve kézilabdában (nõi). Csak egyéni jelentkezésre van szükség. A csapatokat vegyes korösszetételben alakítjuk ki. A nevezésnél csak az életkort kell megadni, illetve azt, ki vállalna kapusposztot. (A csapatokat szeretnénk az õsi iránymutatás alapján összeállítani: végy egy jó kapust!) Azok kedvéért, akik régebben elszakadtak Szentkirálytól: a focira remélhetõleg füvön (esetleg teremben), a kézire teremben kerül sor. Tisztálkodási lehetõség biztosított. -arra kérnénk mindenkit, aki az ünnepségen részt szeretne venni, mindenképpen jelezze ezt elõre, mert ebédelési lehetõséget fogunk biztosítani. Ehhez viszont szükségünk lesz egy hozzávetõleges létszámra. Tehát minden érintettet várunk a nevezetes napon: 2007. június 2-án. Ne feledd! Egész napos szórakozási és sportolási lehetõség vár rád! Újra találkozhatsz egykori diáktársaiddal! Újraélhetitek egykori élményeiteket! Megnézhetitek, a hajdani szép lány még szebb lett-e, az egykori délceg fiú milyen délceg férfivá erõsödött. Bejárhatjátok egykori "itt szenvedtem nyolc évet" helyszíneit. Megkérdezhetitek hajdani tanárotokat, szerinte is olyan "rossz" diákok voltatok-e? Kollégákkal megbeszélhetik, hány egykori tanítványt ismernek még fel, és fõleg, hánynak emlékeztek a nevére! Tehát izgalmas nap lesz! Csak neked, csak most, csak itt! További felvilágosítás, információ, jelentkezés: Tel: 76/445-040; 70/337-13-44 Email: "szentkiralyisk@index.hu" "szutorsandor@gmail.com" személy szerint lehetõleg Katzné Almási Zsuzsa ig.helyettest keressétek, illetve engem: Bízva a személyes találkozásban, üdvözlettel:
Szutor Sándor--------------------------------------------------------------------------------


Negyedikes családi nap
Az idei tél nem kedvezett az ígért családi napnak. Mi, 4. osztályosok lovasszánkózást terveztünk, teával, forró virslivel. De csalódásról szó sincs! Helyette április 21-én egy egész napot töltöttünk a Dóra tanyán. Üdítõkkel, ropogtatnivalókkal érkeztünk. Volt foci, sorjáték, lovaglás. Rengeteg sült krumpli, flekken sütés. Nagy erdei séta. Köszönjük, nagyon jó volt!
Pásztor Gézáné
Képek a családi napról!


--------------------------------------------------------------------------------


Március hónap olvasója
Márciusban is folytatódott a Hónap olvasója játékunk. Most a legtöbb könyvet Kokovai Nikoletta 1. osztályos tanuló olvasta. Jutalma Az égigérõ paszuly címû könyv.
Szutor Sándorné


--------------------------------------------------------------------------------


Mezei futás
Ágasegyházán második alkalommal rendezték meg a kisiskolák mezei futó bajnokságát, amelyen az idén 7 csapat vett részt Kecskemét kiskörzetbõl. Az elõzõ évinél lényegesen kellemesebb idõjárás fogadott bennünket, de a sok napsütésnek volt hátulütõje is: a futópályán helyenként komoly "homokcsapdákkal" kellett megküzdenie a versenyzõknek! Egy egyéni érmet szereztünk: Szabó Tibor megnyerte a második korcsoportosok versenyét, dacára annak, hogy egy évvel idõsebbekkel versenyzett. Valamint ezüst érmet szerzett a II. korcsoportos fiú (Szabó Tibor, Gulyás Dávid, Nyúl László) és a III. korcsoportos lány (Takács Alexandra, Oláh Rita, Rohács Kitti) csapatunk.
Szutor Sándor
További eredmények!
Képek!


--------------------------------------------------------------------------------


Sport
Ahogy ilyenkor, tavasszal lenni szokott, egymást érik a sportversenyek. Minden hétre jut 2-3 megmérettetés. Az eredményeket, illetve az eseményekrõl készült képeket folyamatosan teszem fel a honlapra. Részletekrõl itt olvashatsz!
Volt azonban egy olyan kupa, amely az idén került elõször megrendezésre! Már évek óta rendszeres résztvevõi vagyunk a januárban Jakabszálláson zajló Pedagógus Kupának (idén 4-ek lettünk), de most a kecskeméti Tóth László Általános Iskola is hasonló tornát rendezett, amelyen az iskolák dolgozói és azok hozzátartozói vehetnek részt. Jellemzõ a kiegyensúlyozott erõviszonyokra,ha az utolsó összecsapáson, amelyen a Katona J. Gimnázium ellen játszottunk, nyerünk, tornagyõztesek, ha kikapunk utolsók vagyunk. A döntetlen pedig végül is azt jellentette, második helyen zártunk. További sikert jelent, hogy a torna kapusának Kocsis Mátyást választották, és bekerült a válogatottba Ferenczy Zoltán kollégánk is. Csapattagok: Kocsis Mátyás, Ferenczy Zoltán, Baukó Ferenc, László Benjamin, Oláh István, Laczkó János, Székely Lóránd, Szutor Sándor Eredményeink: Szentkirály-Jakabszállás (tornagyõztes lett!) 3-1, Tóth L. Á. I. 3-4, Katona J. Gimn. 1-1 Szutor Sándor
2007.május

Góliát-McDonald's Tavaszi Torna (I.kcs.)

Tegnap a Nyárlõrincen megrendezett Tornán csak gólkülönbséggel maradtunk le az elsõ helyrõl. Sajnos, ezzel arról a lehetõségrõl, hogy ezzel a korcsoporttal részt vegyünk a budapesti országos döntõn. De sikerként értékelhetjük, hogy két csapatban 19 tanulónk lépett pályára és küzdött lelkesen, elõször a hõséget legyõzve, aztán pedig a vihar miatti szünet után a vizes fû okozott izgalmakat.
Szutor Sándor
Részletes eredmények!
Képek!--------------------------------------------------------------------------------

II. Szentkirály Kupa

Második alkalommal rendeztünk kézilabda tornát, ezúttal II. korcsoportosoknak. A kupát magabiztos játékkal, helyenként szépen játszva sikerült megnyernünk.
Szutor Sándor
Részletes eredmények!
Képek!


--------------------------------------------------------------------------------


COMENIUS
Május 7-tõl a faluban járók-kelõk arra lehettek figyelmesek, hogy gyakran szlovák, lengyel, vagy éppen holland, német, olasz, szlovén szavak ütötték meg a fülüket. Az iskola is díszbe öltözött, színes zászlók díszítették a folyosókat. Hogy miért is lehetett mindez? Ezen a héten volt annak a Comenius programnak a 4. projekttalálkozója, amelyben már második éve veszünk részt. Most mi kerültünk sorra a megrendezésben. A tantestület, a szülõk és a gyerekek nagy összefogásával sikerült összeállítanunk a hét programját, amelyben volt kecskeméti városnézés, ópusztaszeri és budapesti kirándulás, projektnap, különféle bemutatókkal, csárdástanulással egybekötött vacsora az iskolában, garden-party Benczné Irénkénél. A komoly munka mellett tehát nagyon sok idõ jutott a közös beszélgetésekre, egymás iskolájának megismerésére. A vendég gyerekek itt laktak a faluban családoknál, ahol annyira megszerettek, hogy nem is akartak még hazamenni. Minden vendégünktõl kaptunk már visszajelzést, írták hogy nagyon tetszett nekik országunk, meg a mi kis falunk, különösen kiemelték többen is, hogy a magyar vendégszeretetnek nincs párja. Azt mondhatom, hogy ezek a visszajelzések mindent elárulnak. Mindenkinek szeretném megköszönni a segítségét, aki valamivel is hozzájárult ennek a hétnek a sikeréhez!
Steklács Jánosné
Képek a szentkirályi eseményekrõl!


--------------------------------------------------------------------------------


Eurofest Berlinben
Iskolánkból harmadszor vesz részt kreatív csapat Európa-bajnokságon. Eddig a mostani nyolcadikosok 7Bomba csapatának sikerült kijutnia, idén viszont az ötödikesek Komplett OMlett csapata vívta ki magának ezt a jogot az országos versenyen. Már az utazás is nagy kaland volt, hiszen éjszaka indultunk el a Berlin melletti Störitzlandba iskolánk kis buszával. A helyszínen rengeteg ország gyerekeivel találkoztunk, jó lehetõség volt az angol és német nyelv gyakorlására is. Már az elsõ napon megismerkedtünk azzal a két csapattal, akik a nemzetközi középtávú problémában lettek a társaink. A megnyitó után délután már elõ is adtuk a hossszútávú feladatunkat (angol nyelven!!!), úgy éreztük jól sikerült. Másnap pedig a spontán következett. Ezt is sikerült jól megoldani, már csak cseh és lengyel társainkkal kellett összehoznunk egy közös produkciót az utolsó napra. Éppen az utolsó pillanatban készültünk el vele, hiszen ez nem volt annyira egyszerû. A három csapat kellékeit kellett átalakítanunk a megadott témára és történetet kitalálni hozzá. Mindenki beszélt mindenféle nyelven, ami éppen eszébe jutott, és mutogattunk kézzel-lábbal. De ennek pont ez volt a lényege. Közben azért volt idõ kikapcsolódásra, berlini kirándulásra, bulizásra, sõt még a tábornál lévõ tóban is megmártóztak néhányan. Az eredményeket az utolsó reggelen kaptuk meg. Saját kategóriánkban és témánkban hat csapat közül a II. helyet sikerült megszereznünk, aminek nagyon örülünk. A csapat tagjai: Fülöp Réka, Gulyás Dávid, Osbáth Donát Prikkel Petra, Szabó Endre, Szutor Dorka, Takács Alexandra. Edzõk: Dr. Steklács Jánosné, Bahor Illés. Kiutazásunkat részben az önkormányzat képviselõtestülete szponzorálta. Köszönjük nekik!
Steklács Jánosné
Képek


--------------------------------------------------------------------------------


Kupagyõzelem Jakabszálláson!
Jakabszálláson, a hagyományos Tavaszi Kupa kézilabda tornán a III. korcsoportban valamennyi mérkõzésükön fölényes gyõzelmet arattak lányaink, ezzel természetesen a Kupát is megnyerték. Ugyanitt a IV. korcsoportosok ezüstérmesek lettek, ami azért is dicséretes, mivel a legtöbb lány csapatunkban fiatalabb volt a korosztálynál.
Szutor Sándor
Részletes eredmények!
Képek!

Képek a családi napról!


--------------------------------------------------------------------------------


Március hónap olvasója
Márciusban is folytatódott a Hónap olvasója játékunk. Most a legtöbb könyvet Kokovai Nikoletta 1. osztályos tanuló olvasta. Jutalma Az égigérõ paszuly címû könyv.
Szutor Sándorné


--------------------------------------------------------------------------------


Az iskolatalálkozó programja
A Szentkirályi Általános Iskola tantestülete és diáksága a szentkirályi oktatás 150. évfordulójára ISKOLATALÁLKOZÓT SZERVEZ 2007. június 2-án, szombaton a Szentkirályi Általános Iskolában Rendezvényünkre mindenkit várunk, aki valamikor iskolánk tanulója volt, vagy valamelyik tanyasi iskolába járt. Szeretettel várjuk azokat a pedagógusokat, akik valamikor itt tanítottak. Jó alkalom lesz ez a nap baráti találkozásokhoz és beszélgetésekhez. Program: 9.00 : Emléktábla – avatás Polgármesteri és intézményvezetõi köszöntõ 9.30-tól Délelõtti mûsor: Szentkirályi óvodások Szentkirályi Tánccsoport Gulyás László vándormuzsikus Karate bemutató Prikkel Antal vezetésével Dalok gitárral: Bimbó Ferenc, K. Szabó Istvánné, Nagy Péterné, T. Nagy Rita Énekkar Simon Orsolya vezetésével 12.00 – 12.40 Jó ebédhez szól a nóta – Fejõs Jenõ 13.00 –tól Délutáni mûsor Szentkirályi Táncsoport Gyurján Rajmond és Darányi Attila ördögbot – produkciója Simon Orsolya énekel Kenyeres Zsolt ( RAP) TYRANNOS együttes ( Csorba György, Varga Ádám, Almási József, Kis László, Varga Pál) Maverik Hoover (Pál Szabolcs és barátai) Az általános iskolában iskolatörténeti kiállítás és videovetítés tekinthetõ meg, a kisebbek udvari játékokon játszhatnak. Focimérkõzésekre és kézilabdamérkõzésre lehet jelentkezni Szutor Sándornál a 06-20-6624547 telefonszámon. Ebéd ( marhapörkölt ) 500 Ft-os áron megrendelhetõ Sáfrány Dezsõnénél a 76/445-040-es telefonszámon vagy személyesen május 20-ig. Rendezvényünkkel kapcsolatban információ olvasható honlapunkon: http://iskola.szentkiraly.hu Tájékoztatást adunk a 76/445-040-es telefonszámon, vagy a "szentkiralyisk@index.hu" e-mail-címen.

--------------------------------------------------------------------------------Csepptõl az óceánig
A Katona József Könyvtár a Víz Világnapja alkalmából ismét internetes barangolásra várta a gyerekeket. Országszerte 56 településen voltak olyan csoportok, akik vállalták, hogy választ keresnek a Csepptõl az óceánig játék fejtörõire. Nagyon sokan küldtek pontos megfejtéseket, hangulatos rajzokat, tréfás eszperente halbemutatkozásokat. Ezekbõl egy rövid válogatást is készítettek a szervezõk, amelyet hamarosan a következõ helyen találhatunk meg: www.kjmk.hu / Könyvtári ABC / Pályázatok / Csepptõl az óceánig Iskolánkból három csapat is részt vett a megmérettetésben. Sajnos nem kerültek be a 18 díjazott csapat közé, akik 140 és 150 közötti pontot gyûjtöttek, de õk is szépen teljesítettek. Sikerült bejutniuk a 110 pont fölött teljesítettek rangos táborába. Név szerint az alábbi tanulók készítették el a feladatokat: Termeszek egylete (6. osztály) 131 pont: Kasza Krisztina, Rohács Fanni, Medgyesi Éva GED, Természetvédõ Egylet (5. osztály) 130 pont: Kutasi Gábor, Szabó Endre, Osbáth Donát Kecsege csapat (5. osztály) 127 pont: Gömöri Erzsébet, Szutor Dorka, Lovas Krisztián, Deák Alex Gratulálunk valamennyiüknek! Hónap olvasója Április hónap olvasója Rohács Kitti 7. osztályos tanuló lett. Jutalma Karinthy Frigyes Tanár Úr kérem címû könyve. Májusban még lehet pályázni Az év olvasója címre. Mindenkit arra bíztatok, hogy minél több könyvet olvasson!
Szutor Sándorné

2007.június

Pécsre és környékére kirándult az 5. osztály

Szép meleg idovel indult az osztálykirándulásunk.
Pénteken a Mecsextrém Parkban voltunk. Nagyon tetszett az alpesi kötélmászás, a falmászás, csúzdák, trambulinok, a felfújt gumivár, ahová csak tíz év alattiak mehettek be, de mi azért bementünk. Mindössze négy órát töltöttünk itt el. Azután Orfure mentünk, egy malom múzeumba és körbejártuk a tavat is, majd a szálláshelyre mentünk, Bükkösdre. A szálláshely jó volt , csak nagyobbnak képzeltem.
Szombaton Pécs belvárosában kellett felkutatni a város nevezetességeit versenyben. Utána elmentünk a Dzsámiba, majd a Vasarely múzeumba, ami nagyon tetszett. Estefelé fölmentünk busszal a TV-toronyba. A kilátás gyönyöru volt. Lefelé túrázva jöttünk a hegyrol és jól eltévedtünk, de kis segítséggel a helyes ösvényre kerültünk. Majd hazamentünk a szállásra. Játszottunk „Áll az alkut”.
Vasárnap megnéztük a Szigetvári várat, ahol volt egy múzeum. Nagyon érdekes kardok és ágyúgolyók voltak ott kiállítva. A várban volt még egy dzsámi és minaret is. Aztán a harkányi strandra készülodtünk, mikor mentünk egyszer csak véget ért az út. Eltévedtünk. Visszafordultunk és kiderült, hogy rossz felé kanyarodtunk le a foútról. Aztán megtaláltuk a rendes útvonalat. A strand nagyon jó volt. A fiúk dobáltak minket a vízbe és vízicsatáztunk. Nagyon jól sikerült az osztálykirándulás. Nekem legjobban a strand tetszett.
Számomra ez örök élmény marad!

Rohács Veronika


--------------------------------------------------------------------------------

Pillanatképek az iskola évfordulós ünnepségérol

Június 2-án ünnepelte a Szentkirályi Általános Iskola a szentkirályi pusztai oktatás 150 éves évfordulóját.
Ezen a napon vehette át aranydiplomáját Pászti Andrásné, Kis-Prumik Ambrusné és Kis-Prumik Ambrus tanítók.
Egész nap színpadi produkciók, játékok, iskolatörténeti kiállítás, sport várta az érdeklodoket.
Sokan osztálytalálkozót szerveztek, és olyanok is találkozhattak újra, akik 30-40 éve elballagtak már.
Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult e szép nap sikeréhez.
A rendezvény támogatói: Szentkirályért Közalapítvány, Bencsik Jeno, Deák Béla, Béni Sándor, Benkovics Tibor, Kéri József, Kovács Menyhért, Szentkirályi Ásványvíz Kft, Prikkel Antal, Vörös Dezso, Szentkirályi Óvoda dolgozói , iskolai SZMK, iskola dolgozói.

Idézetek a rendezvény emlékkönyvébol:
„Köszönöm, hogy megrendezték ezt az ünnepséget, öröm felidézni a Jász úti iskolában eltöltött 8 évet. …”

„Örülünk, hogy találkozhattunk. Köszönjük a pedagógusoknak, hogy megadták ezt a lehetoséget….”

„Örömmel vettünk részt ezen a szép megemlékezésen, büszkék vagyunk egykori iskolánkra, és gratulálunk a szervezoknek…”

„A falu a jövo életformája. Nem elmenni kell tehát innen, hanem méginkább itt kell lenni, be kell tölteni településünket! Erre neveljen hát az iskola, hogy újabb 50-100-150 év múlva is lehessen itt bizakodó, lelkes ünneplo közösség!....”

„A Szentkirályi Iskola 150 éve bizonyítja az iskola megtartó erejét, úgy hogy ezen az ünnepségen is láthattuk.
Köszönöm, hogy itt lehettem…”

A nap folyamán látott diavetítések DVD-n megrendelhetok! A 4 különbözo képsorozat (2006-07-es tanév, 2005-06., 2004-05. és 1938-2004.) közel 3000 képet tartalmaz, melynek végigvetítése mintegy 4 óra.
A 4 sorozat egyetlen DVD-n található, amelynek ára 500.- Ft.
Kizárólag számítógépen lehet lejátszani, asztali lejátszón nem!
Az emléknapon az iskola fényképezogépével készített 500 db kép szintén megrendelheto CD-n, 300.- Ft-ért.
Mindkét lemez tokban, színes borítóval ellátva kapható!
Megrendelés: Sáfrány Dezsonénél (76/445-040)