Határtalanul! Szlovéniában


Egy évvel ezelőtt vettünk a bátorságot és beadtunk egy pályázatot, amely segítségével 7. osztályban határainkon túlra mehetünk kirándulni. És sikerült! Megnyertük! A pályázat arról szólt, hogy olyan szomszédos országba látogassunk el, ahol magyar kisebbség él. Mi először Kárpátalját választottuk, de sajnos később, szinte majdnem a kirándulás előtt, változtatnunk kellett, az Ukrajnában kialakult helyzet miatt. Helyette Szlovéniába és Horvátországba mentünk. A Muravidéki magyarság történelmével kapcsolatos helyszínekre látogattunk el elsősorban. A kirándulásunkra március 13-15-ig került sor.
Az első napon, a korai indulás után dél körül érkeztünk meg Alsólendvára. Ott a Makovecz Imre által tervezett kultúrházban találkoztunk idegenvezetőnkkel. Ő elvitt minket a Bánffy-központba, amely a helyi magyarság székhelye. Ezután felkerestük a szállásunkat Hosszúfaluban, majd továbbindultunk lendvai várba, ahol megnéztük a Bánffyak emlékeit, megnéztük a Szentháromság kápolnát, ahol egy múmiát is láthattunk.
A második napon reggel egy rövid túrát tettünk a lendvai szőlőhegyre. Útközben még egy bácsinak is segítettünk, aki a szőlőjében dolgozott. Délelőtt részt vettünk a szlovéniai magyarság által rendezett ünnepi műsoron, ami mindenkinek nagyon tetszett.
Délután Csáktornyára utaztunk a Zrínyi család ősi fészkéhez. Megnéztük a várat és a Turul emlékművet. Varasdra is elmentünk, ami a török korban Horvátország fővárosa volt.
A harmadik napon először Zsitkócon álltunk meg, ahonnan a Deák család származott.
Aztán megnéztük a Bakonaki-tavat. a tó környékén megálltunk az energiapontoknál, a csodaforrásnál és az energiapontoknál. Muraszombaton ellátogattunk a Szapáry kastélyba.
Bántornyán megnéztünk egy gyönyörű freskós templomot. Aztán ellátogattunk egy olyan szenthelyre, ahol már több csoda is történt egy Mária-fánál. Utolsó állomásunk egy csodálatos orchidea-kert volt, ahol mindenféle trópusi növényeket is láthattunk.
Élményekkel tele értünk haza, mindannyiunk számára felejthetetlen lesz ez a kirándulás.

Dr. Steklács Jánosné és a 7.osztály