ALAKZATOK A ZENÉBEN

 2019 március 27 - 15:17:43 | Szutor Sándor

Március 22-én ezzel a címmel tartott rendhagyó órát az iskolában Fülei Balázs zongoraművész és Polgár Botond szobrászművész.
Bármilyen hihetetlen, a kör, a négyzet, vagy a csillag nemcsak a képzőművészeten jelenik meg, és ismerhető fel, hanem a zenében is.
Fülei Balázs bemutatta, milyen jól vissza tudja adni a Kijevi kapu harangjainak hangját egy zongoradarab. Mutatott még több reneszánsz utcaképet is, melyek hangulatába belecsöppenhettünk egy- egy zongoramű hallatán. Fülei Balázs Liszt, Muszorgszkij, Debussy műveiből játszott részleteket.
A szobrász szintén bemutatott sokféle formát a képzőművészetben. Bemutatta szobrait, műveit, hogy hogyan lesz egy kőtömbből kész alkotás.
Az előadás végén több kérdés is elhangzott a gyerekek részéről, többek között az is kiderült, hogy nagyon sok idő mire valakiből szobrász lesz. Sok gyakorlás, rajzolás, festés, agyagozás tanulás előzi meg ezt a folyamatot. Igaz ez a zenészre is... gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás!
Varga Józsi 5. osztályos érdekes kérdést tett fel: előfordul-e a művészekkel is, hogy a nagyon jónak gondolt elképzelés a megalkotása után már nem is tetszik annyira.
Erre Polgár Botond válasza: "A fejben az elképzelés mindig több, mint ami megvalósul."
Köszönjük a művészek munkáját, Olajos Istvánnak, a lakiteleki iskola igazgatójának pedig a lehetőséget.
KAZS
Képek
Comments are turned off for this item | Up! | Nyomtatóbarát változat