Tanévnyitó

 2018 augusztus 04 - 23:31:33 | Szutor Sándor

A Szentkirályi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanévnyitó ünnepségét 2018. augusztus 31-én, pénteken 17 órakor tartja az iskolában.
Mindenkit szeretettel várunk!
Comments are turned off for this item | Up! | Nyomtatóbarát változat

ERDEI ISKOLA

 2018 augusztus 04 - 23:29:57 | Szutor Sándor

Az EFOP-3.3.2.-16-2016-00287. sz. pályázatnak köszönhetően iskolánk 40 tanulója és 3 pedagógus 4 napot tölthettek a Füveskert Erdei Iskolában, Erdőbényén, 2018. július 9-13. között. A Zempléni-hegység déli lábánál, az Ösztövér és a Tolcsvai hegyek közötti medencében kanyargó Mély-patak völgyében található Erdőbénye, Tokaj-hegyalja egyik festői szépségű települése.
Az erdei iskola célja az élmény- és ismeretszerzés, környezettudatosságra való nevelés kortól, nemtől függetlenül. Egészen más környezetismereti órán tanulni az erdőről, mezőről, a vidékről vagy az állatok viselkedéséről, mint testközelből megtapasztalni azt.
Első nap, a szállás elfoglalása után, megismerhettük Erdőbénye települést. Sétánk során megnéztük a tájházat és a kovácsműhelyt, majd egy rövid túrával felmásztunk a Mulató-hegyre, ahol gyönyörű kilátás tárult elénk a tájról. A következő délelőttökön Zemplén természeti értékeit csodálhattuk meg testközelből:
 erdőismereti túra
 a Zemplén rovarvilága terepi program keretében
 Hegyaljai vizes élőhelyek felfedezése
 könnyű erdei túrával egybekötött gombászkodás

Természetesen az aktív kikapcsolódás és szórakozás sem maradhatott el. Délutánonként a sárospataki Végardó Strandon pancsoltunk, úsztunk, napoztunk. Nagyon izgalmas volt a tábor 4 napját végigkísérő „Idegenek inváziója” és a „Titkos levelező” játék. A szobaszemlével biztosítottuk alvóhelyeink rendjét, legalábbis arra a félórára, amíg a „szigorú” pontozók végignézték a szobákat. A tábortűznél sokat beszélgettünk, parazsánál pedig ízletes pillecukrot és kenyeret pirítottunk. Nem felejtjük el a sok dumcsizást, a nasizást, és a pótvacsit!
Rengeteg élménnyel és emlékkel jöttünk haza. Köszönjük a lehetőséget!

Takácsné Kis Márta
Comments are turned off for this item | Up! | Nyomtatóbarát változat

Napközis tábor 2018. EFOP-3.3.5-17-2017-00029

 2018 augusztus 04 - 23:28:37 | Szutor Sándor

Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program kísérleti megvalósítása a Kecskeméti Tankerületi Központban

Mikor az év vége felé közelítünk és beköszöntenek a meleg napok, a szék egyre kényelmetlenebb, a táska egyre nehezebb, a könyvekben a szöveg egyre érthetetlenebb lesz, és a napsütés egyre jobban csalogat a szabadba. A gyermek és a felnőtt is megkezdi a visszaszámlálást. Majd eljön a várva várt nap, tanévzáró. Az igazgató néni zár szavára: „Ezennel lezárom a 2018-as tanévet” üdvrivalgásba tör ki minden szív. Hurrá, szünet, nem kell iskolába menni!
De eljön a vasárnap este és máris unatkozni kezdenek a lurkók. Mit fogok csinálni? TV, telefon, számítógép… Ezek az alternatívák. De a szerencsések nem kényszerülnek ezen kütyük elé. Indul a tábor…
2018-ban is így volt ez. Már az iskola utáni első héten indult is a tábor a Szentkirályi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol az „EFOP-3.3.5-17-2017-00029 Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program kísérleti megvalósítása a Kecskeméti Tankerületi Központban” pályázatnak köszönhetően 2 héten át 25-25 gyermek tölthette el vidáman és hasznosan az idejét. Változatos tevékenységek színes palettája várta a gyermekeket. Batikoltunk pólót, az ügyes kezek csomóztak, míg a pedagógusok „kifőzték” a varázslatot. Kirándultunk Ópusztaszerre, ahol megtekinthettük a Feszty-körképet, a skanzent és részt vehettek a gyerekek egy foglalkozáson. Ügyességi és gyorsasági játékokat játszottunk az iskola udvarán, ahol a csapatok pontokat és kitüntetéseket gyűjthettek, versenyezhettek, összedolgozhattak, játszhattak, kacaghattak. A feladatok megmozgatták a testet, a szellemet és a lelket is egyaránt. Biciklitúrát szerveztünk Tőserdőbe, ahol horgászhattak, számháborúzhattak, erdőt járhattak, focizhattak, tollasozhattak a gyerekek és élvezhették a szabad levegőt.
Tábori pólókat festettünk akrillfestékkel, levélnyomatokkal és formákkal. A lázas munka után jól jött a kellemes kikapcsolódás, vidám hangulatú bemutatót tekinthettek meg az iskola udvarán a gyerekek a Kutyával egy mosolyért Alapítvány jóvoltából 3 ügyes kutyus főszereplésével. „Falutúra” névvel csapatjáték keretében járhatták körbe a gyerekek kis falunkat, érintve nevezetes pontjait, ahol egy-egy pedagógus várta a csapatokat vidám játékokkal. Az értékes pontokat tovább lehetett gyarapítani, ha tudtak válaszolni 1-1 Szentkirály múltját és jelenét érintő kérdésre. A várva várt kerékpártúra a Tőserdőbe meghiúsulni látszott az eső miatt, de a lelkes csapat addig könyörgött, míg beadva a derekunkat elbicikliztünk a Népfőiskoláig. Ott számháborúzhattak, focizhattak. A második héten is adódott egy nagyobb kirándulás, egy napunkat a Szegedi Vadasparkban töltöttük. Mindkét hetet a kihagyhatatlan strandolás zárta, ezúttal a Kecskeméti Élményfürdőben.
A vidám és mosolygós arcocskákat látva úgy gondolom, hogy a tábor jól telt kicsinek, nagynak, még kisebbnek és felnőttnek egyaránt. A gyerekek elszakadtak a számítógépeiktől, telefonjuktól, TV-től és kimozdultak a szabadba, mozogtak, kézműveskedtek, játszottak, beszélgettek. Barátságok erősödtek és szövődtek. S bár ismerős környezetben, az iskolában voltak, mégis máshogy telt az idő.

Némethné Muzslai Ágnes
Comments are turned off for this item | Up! | Nyomtatóbarát változat

„Bátor gyerekek” Lengyelországban

 2018 augusztus 04 - 23:26:46 | Szutor Sándor

A Brave Kids mozgalom már sokéves hagyománnyal bír Európában és a világ sok országában. A projektek során 4 különböző ország gyerekei találkoznak egy háromhetes programon. Ott bemutatják saját kultúrájukat, országukat, hagyományaikat és egy előre elkészített produkciót visznek, amelyet ott előadnak társaiknak. A hátralévő időben pedig közösen dolgoznak 1-2 segítő részvételével, akik általában művésztanárok. A projekt lényege az, hogy a gyerekeknek kell egymást tanítani, a tanárok csak külső segítők. Együtt állítanak össze egy olyan produkciót, amelyben mind a négy nép jellemzői felismerhetők. A gyerekek családoknál laknak, ami azért nagyon jó, mert megismerik a vendéglátó ország lakosainak mindennapjait, étkezési szokásait, barátságokat kötnek, és ami nagyon fontos, remélhetőleg erősödik bennük a tolerancia képessége.
Idén először Magyarország is csatlakozott ehhez a programhoz. Az a nagy megtiszteltetés ért bennünket, hogy hazánkat a Szentkirályi Tánccsoport 6 tagja képviselhette először ebben a projektben. Nagyon büszkék is vagyunk erre. Június végén a lengyelországi Rzeszówba utaztunk, ahol szlovák, cseh és lengyel gyerekekkel dolgozhattak együtt a szentkirályiak. Táncainkkal nagy sikert arattunk és a többiektől is tanultunk érdekességeket.
A munka mellett kirándulások tarkították a programokat és a családdal eltöltött idő is nagyon hasznos volt. Többségében angolul kellett beszélni, de néha már a lengyelt is sikerült megérteni. A közösen megtanult műsort először Rzeszówban a főtéren adták elő a gyerekek, majd minden résztvevő hazautazott velünk Kecskemétre, a Csiperó fesztiválra, ahol szintén bemutatkoztak. A Csiperó utolsó napjain még volt egy kis lehetőség arra, hogy együtt lehessenek az új barátok.
Számunkra, valamint a három másik ország számára is, az anyagi hátteret a Visegrádi Alap biztosította.
Rengeteg élménnyel tértünk haza, és remélem, hogy az ott kialakult barátságok közül lesznek majd tartósak is. A résztvevő magyar diákok: Gyenes Barbara, Hák Laura, Polyák Nóra, Rohács Letti, Szabó Adrienn, Szivás Kamilla, kísérőjük: dr. Steklács Jánosné

A közös produkció itt érhető el!
Comments are turned off for this item | Up! | Nyomtatóbarát változat

Korábbi híreink