2007-08-as tanév

2007-08-as tanév

2007.szeptember

Visszaszámlálás!

Remélem, már mindannyian várjátok a nagy napot!
Igen! Már csak pár napot kell kibírnotok a vakációból és újra a suli falai között lehettek!
Vasárnap délután találkozunk a tanévnyitón!


--------------------------------------------------------------------------------


A „Szent Király Szövetség” Nyári Tábora-2007. június 23.-29.

5 éven át a „Szent Király Szövetség” valamelyik településén táboroztunk, így megismerhettük hazánk sok szép táját és persze sokat játszottunk, buliztunk. Szeretném, ha e táborozási forma más tagtelepülések gyermekei számára is megvalósulhatna, ezért ebben az évben egy közös tábort szerveztünk. A mi kis falunkba, Szentkirályra hívtuk a tagtelepülések gyermekeit. Vendégeink érkeztek Erdélyből: Kalotaszentkirály, Sepsiszentkirály, Székelyszentistván; Felvidékről: Királyfiakarcsa; Magyarországról: Bakonyszentkirály, Szentkirályszabadja, Porrogszentkirály és a házigazda: Szentkirály. Összesen 120 táborlakó költözött be iskolánk termeibe.
Vasárnap este a Művelődési Ház színpadán a táborozó települések tánccal, zenével, irodalmi összeállítással, településismertetővel mutatkoztak be. A hozott képanyagokból kiállítás nyílt az iskolában.
Zenés ébresztővel , tábortánccal, szobaszemlével kezdődtek a napok, esti mesével, altató zenével, jóéjt-puszival záródtak és persze sok dumcsival.
Csupa játék, vidámság volt ez a hét!
Menetleveles túrán a faluval, zsetongyűjtő, karneválos játékkal egymással ismerkedhettek a gyerekek. Egész héten találgattuk, vajon ki lehet a titkos levelezőtárs? Rengeteg ajándék talált gazdára az „Áll az alku!” és a „Casino” játékban. A tábortűz lenyűgöző látványát tűzzsonglőrök (Attila, Rajmi) tették még emlékezetesebbé.
Igyekeztünk településünket és környékét bemutatni vendégeinknek. A Szentkirályi Ásványvíz Rt. telephelyén megnéztük a kutat. Lovaskocsis felvonulással mentünk a Zsuzsi tanyára, ahol lovagoltunk, számháborúztunk. Sétáltunk a Tőserdőben, látogatást tettünk a Kecskeméti Repülőbázison. Gyönyörű volt a kecskeméti Városháza díszterme. Sok ismerettel lettünk gazdagabbak a Városfelfedező túrán. Jól szórakoztunk a moziban. A Cserkeszőlői Strandon vidáman lubickolhattunk. Szerdán vonatra szálltunk és Budapesten megnéztük a Parlamentet, a Szent István bazilikát. A Margitszigeten a zenélő szökőkút kápráztatott el minket.
Számos kézműves technikát is kipróbálhattunk: pólófestés, batikolás, dekupázs, csomózás, ékszer-, papírsárkány-, üdvözlőlap-készítés.
Óriási meglepetés volt és nagy tetszés fogadta a „Szivárvány-programot”. A Tűzoltóság locsolkodását senki nem úszta meg szárazon!
Még éjszaka is voltak programok. Most nem a szűnni nem akaró éjjeli beszélgetésekre gondolok, hanem a Csillagtúrára és az „Állatkertes” játékra.
Az utolsó délután fergeteges karneváli felvonulással búcsúztak a táborozók Szentkirálytól. Este pedig kigyúltak a színes fények és éjfélig tartó buli vette kezdetét.
A búcsúzás nem volt könnyű! A 8 település 100 gyermeke 1 nagy csapattá vált a táborban. Szép és reményeink szerint hosszú távú barátságok alakultak ki. Egymás nyakába borulva, könnyes szemmel mondtak búcsút egymásnak a „Szent Király Szövetség” gyermekei.
Reméljük e táborozás a „Szent Király Szövetség” kötelékében tovább folytatódik!
A tábor sikeréhez nagyon sok pedagógus, szülő, IFI vezető is hozzájárult. Szeretnék köszönetet mondani minden segítőnek:
Szutor Sándorné,Némethné Muzslai Ágnes, Rohács Mihályné, Sáfrány Dezsőné, Katzné Almási Zsuzsa, dr. Steklács Jánosné,Bencz Istvánné, Kovácsné Sáfrány Irén, Bahor Illés, Pápai Ferencné, Ádámné Péli Andrea, Laczkó János, Szutor Sándor, Baukó Ferenc, Lórné Molnár Tünde, Jakabné Ferenczi Noémi, Ferenczy Zoltán, Pászti András, Szabó Gellért, Németh Gyuláné, Óvoda konyhásai, Görbe Ervinné, Gyenes László, Rada Istvánné, Vörös Dezső, Rohács Ferenc, Vecsei Ferenc, Kovács Menyhért, Takács István, Takácsné S. Mónika, Gömöri Balázsné, Rohács József, Pápai Ferenc, Kincses László, Karazsia László, Takács Zoltán,Prikkel Antal és még sok szentkirályi szülő.
Köszönjük a matracokat, ágyakat: Óvoda, Nyárlőrinci Ált. Isk., Lakiteleki Ált. Isk., Piarista Ált. Isk., Lánchíd utcai Ált. Isk.!
Hálás köszönet az IFI-vezetőknek, akik a csoportokról, mint szülő, barát, nevelő gondoskodtak: Kovács Anikó, Bodor Krisztina, Rohács Zsuzsa, Darányi Attila, Takács Renáta, Szabó Andrea, Gyurján Rajmond, Kovács Lilla,Zámbori Hajnalka.
Táborozásunkat a Bács-Kiskun megye Közoktatásért Közalapítvány és a Szentkirályért Közalapítvány támogatta. Köszönjük!

Takácsné Kis Márta
Képek!--------------------------------------------------------------------------------


Tanévkezdés 2007/2008
Ez a hosszú, forró nyár nem a változatlanság időszaka volt iskolánkban. Iskolánk évzáró ünnepségén úgy köszöntünk el egymástól, hogy ősszel már új névvel és fenntartóval találkozunk az évnyitón.
Községünk képviselőtestülete azonban nem szavazta meg a közös intézményfenntartó társulásba való belépést, és önállóak maradtunk.
Ma még nem tudjuk pontosan, hogy ennek az önállóságnak mi az ára forintban, de biztos vagyok benne, hogy a képviselőtestületi tagok gyermekeink jövőjét és községünk érdekeit szem előtt tartva a legjobbat szeretnék ennek a közösségnek.
S ez a mondat még egy lehetséges társulás esetén is igaz.
Fontos személyi változás történt iskolánkban, hiszen Pászti András augusztus 1-től nem dolgozik intézményünkben. Képviselőtestületünk engem bízott meg az igazgatói teendők ellátásával, helyettesnek Dr. Steklács Jánosnét kértem fel.
Az igazgatói megbízást, mint egész eddigi tanári munkámat a közösség szolgálataként fogom fel, mely számomra szép és nemes feladat.
Egyéb változások iskolánkban: Simon Orsolya Amerikában fog tanulni, az éneket és a szolfézst Laczkó János fogja tanítani.
Pásztor Gézáné véglegesen nyugdíjba vonult, Mrena Ágota szerződése lejárt.
Bukorné Kovács Beáta szülési szabadságon van.
Új kollégák: Török Szilvia tanító-fejlesztő pedagógus
Gyimesi Réka matematika-földrajz szakos tanár
Németh Éva tanító, angol műveltség területtel
Polyák Albertné és Rodler Anett zongoratanárnők

A 2007/2008-as tanévet szeretnénk a megszokott jó színvonalon, tartalmas és eredményes munkával megtölteni.
Katzné Almási Zsuzsanna
megbízott igazgató
Képek a tanévnyitóról!


--------------------------------------------------------------------------------

Könyvtári hírek

A könyvtár nyitva tartása az alábbiak szerint módosul szeptember 3-tól:

Hétfő: 12:00 – 16:00
Kedd: 12:00 – 16:00
Szerda: 10:00 – 15:00
Csütörtök: 12:00 – 16:00
Péntek: 12:00 – 15:00

Minden hónap második szombatján: 9:00 – 11:30.

Szombati nyitva tartási napok ebben az évben:
• Szeptember 8.
• Október 13.
• November 10.
• December 8.

Új könyvek

A szentkirályi könyvtárba a nyár folyamán számos új dokumentum érkezett a Kistérségi Szolgáltatás jóvoltából. Keresse régi és új könyveinket, valamint az állományban nem található dokumentumokat kérje az Országos dokumentum ellátási rendszeren keresztül más könyvtárak állományából. Vegye igénybe továbbra is a könyvtár egyéb szolgáltatásait is: fénymásolás, nyomtatás, internetezés, járulékbevallás, folyóirat olvasás stb.
Szutor Sándorné

Az új könyvek listája


--------------------------------------------------------------------------------

Napközis tábor

Idén augusztus 23-tól 27-ig került sor a könyvtár napközis táborára. A 18 vegyes korosztályú gyermek reggeltől délutánig vett részt a különböző programokon. Alkalmuk nyílt kézműveskedni; vetélkedőkön összemérni erejüket, tudásukat; kerékpártúrázni; kirándulni és strandolni. A legtöbb program a természethez, a természetvédelemhez kapcsolódott, így a gyerekek játékos formában ismerkedhettek meg közvetlen környezetükben élő növényekkel, állatokkal, és új élőhelyekkel. Ezt a célt szolgálta a természetről szóló Honfoglalós játék, látogatás a Természet Házában és a Vadas parkban, valamint kirándulás a Kontyvirág Tanösvényen a Tőserdőben. Természetesen emellett sok játékra is jutott idő. A tábort hagyományosan a szülőkkel közösen megrendezett piknik zárta, ami igazán jó hangulatban telt el. Szeretném megköszönni a szülők, és kollégák segítségét, akik a megvalósításban segítségemre voltak!
Szutor Sándorné
Képek a táborról!


--------------------------------------------------------------------------------

Összefogás Szentkirályon

A szentkirályi könyvtár is csatlakozott a Könyvtárak összefogása a társadalomért elnevezésű országos rendezvényhez, melyre október 2-a és 12-e között kerül sor. Ebből az alkalomból október 8-án 11 óra 30 perckor Fábián Éva mesemondó lesz a könyvtár vendége, aki az 1-2. osztályosoknak mond majd mesét, Megszólal a mese címmel. Ezen kívül az alsósok Mesés hétpróba keretében küzdhetnek meg egymással, a felsősök pedig egy Activity játékban adhatnak számot irodalmi tudásukról. A legkisebbeket édesanyjukkal együtt várjuk a Ringatóra, ahol mondókákkal ismerkedhetnek meg. A felnőtteknek újra indul az Olvasókör. Ebben az időszakban a könyvtárba látogató olvasók irodalmi totókat tölthetnek ki, megnézhetik a gyerekek mesehősökről készült rajzkiállítását, és könyvajánlást készíthetnek. A legügyesebbek kézműves foglalkozás keretében egyedi könyvjelzőket készíthetnek. Október 7-én a Könyves vasárnapon is várjuk az olvasókat, ingyen internetezési lehetőséggel. Minden régi könyvtártagunk, aki új olvasót hoz a könyvtárba ajándékot, és ingyen internetezési lehetőséget kap egy későbbi időpontra.

Részletes program megtekinthető a http://osszefogas.kjmk.hu oldalon. Szutor Sándorné


--------------------------------------------------------------------------------

2007.október

Házi atlétikai verseny

A Diákönkormányzat szervezésében 2007. október 12-én 12:30 és 16 óra között házi atlétikai versenyre kerül sor az iskolában. A versenyszámok elso három helyezettje oklevélben és tárgyjutalomban részesül.

A korosztályok az alábbi versenyszámokban indulhatnak:

* 1-2. osztály: 30 m-es futás, helybol távolugrás, kislabdahajítás
* 3-4. osztály: 60 m-es futás, távolugrás, kislabdahajítás
* 5-6. osztály: 60 m-es futás, kislabdahajítás, távolugrás, magasugrás
* 7-8. osztály: 100 m-es futás, kislabdahajítás, súlylökés, magasugrás, távolugrás

Egy versenyzo maximum három számban indulhat.

Nevezéseket a testnevelo tanároknak adjátok le.
Szutor Sándorné--------------------------------------------------------------------------------


Mesés hétpróba

Az alsósok számára szervezett vetélkedon a gyerekek meghallgatták A szerencse fiai címu mesét, és ehhez kapcsolódóan kellett egy feladatsort kitölteniük. Valamint találós kérdéseket fejtettek meg, képkirakóztak, rókára vadásztak a parkban, tréfás mesecímeket találtak ki, és mesék címeit rakták ki egy sorverseny keretében. Alkalmuk nyílt versillusztrációt is készíteni. A versenyzok között az alábbi sorrend alakult ki:

1. Agárdi Diána, Gömöri Balázs, Kokovai Nikolett
2. Ádám Patrik, Kasza Nikolett, Szabó Ágnes
3. Kókai-Szabó Anna, Takács István, Varga Tünde
4. Ádám Kristóf, Kovács Márk, Mrdgyesi Szabina
5. Gyenes Meláni, Kovács Gergely, Rada Adrienn

Mindenki Nagy Olvashow-s ajándékot, csemegét, illetve az elso 3 helyezett apró ajándékokat, matricát, ceruzát és tollat kapott.

Köszönöm Kokovai Nikolett, Tasi Rebeka, Gömri Erzsébet és Rohács Kitti segítségét!
Szutor Sándorné

Képek--------------------------------------------------------------------------------


Ringató
A Nagy Olvashow országos rendezvény gondolt azokra is, akik csak most kezdenek megismerkedni a világgal, az elso szavakkal, az elso könyvekkel. Számukra készítettek egy Babaolvasó naplót, melyben a család fel tudja jegyezni az elso szavakat, a szívesen hallott mondokákat és azt, hogy mikor mentek el együtt eloször a könyvtárba. Ezt a naplót a védono juttatja el nálunk a családokhoz.

A Baba-Mama kör legutóbbi összejövetelére a könyvtárban került sor. Gulyásné Vári Edit összegyujtött néhány kedves mondókát, amit megismertetett a többiekkel is. Kellemes, vidám hangulatú délelott keretében a kismamák megbeszélhették a babanevelés mindennapi kérdéseit, valamint a kicsiknek szóló mondókákkal, és könyvekkel is megismerkedhettek A könyvtárba beíratkozó csöppségek pedig színes Baba olvasójegyet is kaptak.

Remélem máskor is találkozunk még velük a könyvtárban!

Szutor Sándorné

Képek!


--------------------------------------------------------------------------------

Az élvezetes családi nap

Ebben a tanévben mi 6-osok szeptember 22-én tartottuk meg családi napunkat. Rohács Veronika szülei hívtak meg bennünket a tanyájukra.
Fél 10-kor volt a gyülekezo az iskola elott. Mikor megérkeztünk segítettünk az asztalokat és a padokat felállítani.Utána Vera néni keltkaláccsal és kakaóval vendégelt meg minket. Nagyon finom volt!
Azután a gyerekek szétszéledtek játszani, a szülok pedig nekifogtak az ebéd készítésének. Az anyukák pucolták a zöldségeket, Szutor Sanyi bácsi pedig a babgulyást készítette fel a bográcsba.
A ház körül játszottunk, voltak akik fociztak, tollaslabdáztak, a fiúk meg a karikás ostorral durrogtattak. Összefogtunk és tologattuk egymást a nagy lovaskocsival. Késobb Jóska bácsi azt javasolta, hogy menjünk el az erdobe sétálni. Elobb készítettünk magunknak innivalót és utána indultunk el. Sétáltunk, nézelodtünk sokan még gombát is szedtünk, persze Jóska bácsi segítségével. Útközben megnéztük a fácántelepet is. Bizony érdekes volt 2000 fácánt egy helyen látni. Elmentünk még a tölgyesbe is, ahol egy csomó makkot gyujtöttünk.
Amikor visszaértünk hullafáradtan vártuk az ebédet. Nagyon finom lett a babgulyás!
Ebéd után elokerült a sok-sok finom sütemény. Petrát is felköszöntöttük a születésnapja alkalmából. Késo délután Mártika néniék is megérkeztek és finom jégkrémet hoztak.
Nagyon jól éreztük magunkat Veráéknál. Ez is egy igazán emlékezetes családi nap volt mindenki számára.

Deák Alex 6.osztály

Képek!


--------------------------------------------------------------------------------

Szüreteltek a nyolcadikosok!

Szüreti képek!


--------------------------------------------------------------------------------

Képek az atlétikai háziversenyrõl!

Több év kihagyás után az pénteken újra megrendeztük házi atlétikai versenyünket. Korábban több iskolát is meghívtunk erre a versenyre, és bovebb volt a választható sportágak listája is, de úgy gondolta a rendezo diákönkormányzat, hogy elso nekifutásra egy kisebb rendezvényt próbálnak megszervezni.
Minden korosztály kivehette a részét a versengésbol. Kislabdahajítás, futás és távolugrás valamennyi korcsoport számára volt, de a nagyobbak próbát tehettek súlylökésben és magasugrásban is.
Tanulóink nagy számban vettek részt a küzdelmekben. Sok gyerek 2-3 számban is elindult. Akadt 1-2 szép eredmény is, de elsosorban az volt a fontos ezen a napon, hogy jó hangulatban teljen el a délután. Ehhez a szervezok egy kis uzsonnával is hozzájárultak.
Versenyszámonként az elso hat helyezett kapott kisebb jutalmat, de azt hiszem, sokkal többet ért számukra a társak tapsa és éljenzése!
Szutor Sándor
A versenyek eredményei és képei itt megtekinthetõk:

I.korcsoport

II.korcsoport

III.korcsoport

IV.korcsoport

Képek!
--------------------------------------------------------------------------------

Megszólal a mese

Az Országos Könyvtári Napok keretében az elso és a második osztályos tanulók egy foglalkozáson vettek részt a könyvtárban. A Katona József Könyvtár jóvoltából vendégünk volt Fábián Éva mesemondó, aki népdallal, mindennapi életünkben eloforduló szavakkal, és mégis népies szófordulatokkal teletuzdelt mesét adott elo.

A kis hely miatt néhányan szonyegen ülve hallgathatták végig a vidám történetet, amit a mesemondó egyéni stílusa még kacagtatóbbá varázsolt.
Szutor Sándorné

Képek!
--------------------------------------------------------------------------------

Irodalmi Activity

A felsosöket egy Irodalmy Activityre hívtuk a könyvtárba. A vállakozó kedvu diákoknak mesecímeket, szereploket, egy-egy irodalmi alkotás jellegzetes tárgyát, közmondásokat kellett lerajzolni, elmutogatni vagy épp körül írni. Akik vették a fáradságot és eljöttek ezen a péntek délutánon, igazán jól szórakoztak, és minden résztvevo ajándékot kapott.

Helyezések:

1. Rohács Kitti, Gömöri Erzsébet
2. Rohács Betti, Szutor Dorka
3. Agárdi Alexandra, Deák Alex

Szutor Sándorné

Képek!


--------------------------------------------------------------------------------

Szüreti felvonulás

Iskolánk tanulói aktív közremuködoi a falu rendezvényeinek. Évek óta táncokkal szerepelünk a szüreti felvonulásokon is. Idén, szept. 22-én a 3.4.osztályosok (Kovács Renáta, Szabó Lili, Vörös Viki, Bimbó Andrea, Darányi Nóra, Dudás Erzsike, Oláh Szabina, Takács István, Ádám Patrik, Polyák Norbert, Tari Krisztián, Tari Roland, Nagy Máté, Kasza Tibor, Siller Attila) somogyi táncokkal, valamint a 6. osztályosok táncosai( Fülöp Réka, Gömöri Erzsike, Prikkel Petra, Oláh Rita, Szutor Dorka, Rohács Veronika, Varga Ramóna , Takács Alexandra, Pekár Erika, Vörös Erzsébet,Szabó Endre, Gulyás Dávid, Szabó Martin, Kutasi István, Osbáth Donát, Deák Alex) szatmári csárdással szórakoztatták a közönséget. Tették ezt nagy örömmel, hisz lovaskocsis felvonuláson részt venni nem mindennapos dolog!
Takácsné Kis Márta

Képek a felvonulásról!


--------------------------------------------------------------------------------

Õszi kirándulás

Már hagyomány , hogy egy szép oszi napon az alsósok felkerekednek, és együtt kirándulni indulnak. Ez a nap most október 5-e volt, mely jó választásnak bizonyult, mert gyönyöruen sütött a nap, kellemes oszi ido volt.

Az erdei séta elott a moziban „vártuk”, hogy felszáradjon a harmat. A „Vigyázz, kész, szörf”címu film után a Kecskeméti Arborétum csodálatos növényvilága és annak oszi színvilága kápráztatott el minket. Természetesen a játszóteret is birtokba vettük.

A Mária-kápolnánál rövid musorral megemlékeztünk az aradi vértanúkról, koszorút helyeztünk el és gyertyát gyújtottunk.
Takácsné Kis Márta


--------------------------------------------------------------------------------

Másodikosok családi napja - 2007. szept.29.

Gyönyöru az oszi természet! Talán ez volt az elso gondolatunk, amikor Toserdobe értünk, ahol a másodikosok családtagjaikkal együtt töltöttek egy felejthetetlen napot.

Szinte még le sem pakoltunk, a gyerekek felfedezo útra indultak. Volt aki bevetette magát az erdo surujébe,volt aki a vízparttal ismerkedett, volt aki eloször a játszóteret vette birtokba, többen a kilátóból szemlélték a tájat. Néhány fiú egy hosszú, eros növényindát húzott elo valahonnan, amely pompásan megfelelt a kötélhúzásnak. Volt is nagy versengés!

Még az anyukák is kötélnek álltak! Ekkor már a finom ebéd illatát is éreztük. Miután megtöltöttük pocakunkat, felkerekedtünk és elindultunk egy kellemes erdei túrára. Állatokat sajnos nem láttunk, nem is csoda, hogy megijedtek 70 túrázótól. Viszont a növények pompája kárpótolt minket. Szebbnél szebb leveleket, érdekes terméseket gyujtöttünk. Az erdei tisztáson kicsit megpihentünk, mármint a felnottek. A gyerekek futkároztak, fára másztak, gyíkot simogattak. A túra végén megmásztuk a nagy dombot, sot ruhát nem kímélve, többen le is gurultak. Nagyon kellemes volt az ido, így még egy kis oszi fagyizást is megkockáztattunk. Visszaérve a helyünkre, elvesztett energiánkat a finomabbnál finomabb süteményekkel pótoltuk. Volt akinek még egy kis focizásra is futotta erejébol.

Szép volt ez a nap! Megállni és megpihenni a rohanó világban, a természet lágy ölén. Együtt lenni, játszani anyával, apával, testvérekkel, osztálytársakkal, tanító nénivel, barátokkal! Ez egy szép ajándék, melyet soha senki nem vehet el tolünk!

Köszönjük!
Takácsné Kis Márta--------------------------------------------------------------------------------

2007.november

Felhívás

A szentkirályi oktatás 150. évfordulójára ISKOLAI ÉVKÖNYV kiadására készül a Szentkirályi Általános Iskola.

Kérjük az iskola volt diákjait, természetesen azokat is, akik valamelyik tanyasi iskolába jártak, hogy iskolai élményeiket felidézo írásukkal, visszaemlékezésükkel segítsenek a könyv összeállításában.

Ezeket az írásokat kérjük eljuttatni az iskolába Katzné Almási Zsuzsannához vagy a könyvtárba Szutor Sándornéhoz.

A legjobb írások jutalomban részesülnek.

Köszönjük segítségüket!--------------------------------------------------------------------------------

Mesemondó verseny

Idén november 9-én került megrendezésre a Mesemondó verseny. A hagyományoktól eltéroen, most a felsosök is indulhattak, és dési gyerekek is részt vettek a megmérettetésen. 3 korcsoportban összesen 28 gyerek indult. Az öttagú zsuribe meghívást kapott Szokolai Péter színmuvész, Pásztor Gézáné Margó néni nyugdíjas tanítóno, Ádámné Maróti Erika óvóno, Baltásné Nagy Ildikó a Katona József Könyvtár munkatársa és Rohács Kitti a Diákönkormányzat titkára. A szünetben Gulyás László vándormuzsikus szórakoztatta a közönséget, melyre az óvodásokat is meghívtuk.
A zsuri döntése alapján az alábbi eredmény született:
1-2. osztály: I. K. Szabó Anna (2. osztály)
II. Krasovecz Ferenc (2. osztály)
III. Kokovai Nikolett (2. osztály)
Külön díjat kapott Oláh Dávod (1. osztály)
3-4. osztály: I. Szabó Liliána (3. osztály)
II. Takács István (3. osztály)
III. Kasza Tibor (4. osztály)
5-7. osztály: I. Márton Anna (5. osztály)
II. Kovrig István (5. osztály)
III. Láposi Ingrid (5. osztály)
Külön díjat kapott Szabó Martin (6. osztály) és Márton Ágnes (7. osztály)
Minden induló Emléklapot és a Katona József Könyvtár által összeállított ajándékcsomagot, illetve a helyezettek jutalomkönyvet kaptak.
Köszönjük a mesemondóknak a sok szép mesét, és gratulálunk minden indulónak az eredményétol függetlenül!

Szutor Sándorné

Képek--------------------------------------------------------------------------------
Családi nap-7.osztály
A mi családi napunk a Vágó körnél volt október 7-én.9 órakor gyülekeztünk az iskola elott, és fél 10-kor elindultunk. A szülok kocsival mentek, a gyerekek pedig kerékpárral. Mikor kiértünk, Horváth Dávid megmutatta, hol lehet focizni. A szülok megkínáltak palacsintával, mindenki jól szórakozott, a lányok Twister-t játszottak, a fiúk pedig dekáztak.Délben kimentünk focizni, és fél óra múlva vártunk az ebédre. Fél 2-kor ebédeltünk, ami babgulyás volt. Ebéd után Hojsza Gabi énekelte el a ,,Közeli helyeken'' címu számot. Utána Kriszti, Bogi, Szabó Ildi, Kovács Ildi és Kitti táncoltak egy tábor táncra. 3 órától mindenki kiment a tisztásra, és egészen ott voltunk 5 óráig, amikor haza indultunk, és 6 órakor értünk haza.
Nagyon jó volt ez a nap!

Csuka Dániel 7.osztály

Képek!


--------------------------------------------------------------------------------

Jótékonysági est

Képek!
--------------------------------------------------------------------------------

Padkaporos bál
November 23-án, pénteken a másodikosok padkaporos bálban mulattak. A Kecskemét Táncegyüttes az Erdei Ferenc Muvelodési Központba várta a vendégeket.

Gulyás László vándormuzsikus, már a résztvevo „apró néppel” közösen köszöntötte az Erzsébeteket, sot még a születésnaposokat is! Ezután kezdetét vette egy fergeteges táncház, melyen kiskunsági tánclépésekkel roptuk a táncot. A hangulat továbbfokozódott a „túrós”, majd a „kecskés” játékkal. A tánc és fogócskázás után jólesett egy kicsit megpihenni. A pihenés is tartalmasan telt. A muvészeti iskola növendékei székelyföldi táncokat mutattak be. A bemutató után természetesen a közönséget is megtáncoltatták. Aztán megismertük Szent Erzsébet rózsacsodáját, majd gyönyöru angyalkákat készítettünk kukoricacsuhéból. Felejthetetlen élmény marad a vándormuzsikus meséje Krisztus urunkról. A mese után kifulladásig jártuk az „Ördögtáncot”.

Játék, mese, kézmuveskedés, táncbemutató , tánc, …szóval volt itt minden,ami egy jó bulihoz kell! Köszönjük!

Igazán jó éreztük magunkat, bár egy „kicsit” elfáradtunk. Sebaj, hisz, mint ahogy egy igazi bálozó, Szabó Ágika is azt mondta:

„Még az a szerencse, hogy holnap nem kell korán kelni!”

Takácsné Kis Márta osztályfõnök

Képek!


--------------------------------------------------------------------------------

Új képek az archívumban

Jópár képpel gyarapodott az archívumunk. Köszönheto ez részben Szabó Mária óvónonek, aki az 1960-as években, a Jász úti iskolában készült képeket kölcsönzött nekünk!
(Többek közt az itt látható fotót, amelyenen jól látható, hogy polgármesterünk már gyerekként készült az "uralkodói szerepre"! :))
Másrészt annak, hogy az 1997-ben ballagott osztályunk nagysikeru osztálytalálkozót tartott iskolánkban szombaton, melyre Berta Lászlóné, aki alsóban osztályfonökük volt, hozott képeket!
Köszönjük mindkettojüknek!
Szutor Sándor

Képek a Jász útról!!
Képek az osztályról!!--------------------------------------------------------------------------------

2007. december

Adventi készülõdés a könyvtárban

Decembertol Adventi naptárban található kérdésekre válaszolhattok.
A válaszolók között a karácsonyi musoron ajándékokat sorsolunk ki.
Minden héten más-más színes ajándékot készíthetsz.

Mindenkit szeretettel várok!

Mariann néni


--------------------------------------------------------------------------------

Kölnben jártunk

Németországi utazásom során rengeteg érdekességgel és újdonsággal találkoztam. Új családokkal ismerkedtem meg, akik nagyon kedvesek voltak. Köln nagyon szép város. Minden nap más helyen jártunk és láthattuk Köln szép, érdekes és korabeli épületeit. Az elsõ napon a családokkal ismerkedtünk meg, ami megmondom õszintén nagyon nehéz volt, mert németül kellett beszélnünk. De aztán az idõ folyamán egészen belejöttem a beszélgetésbe. A második napon várost nézni voltunk, de csak a diákok, a tanárok ugyanis óralátogatással töltötték az idejüket, délután pedig minden ország bemutatta az otthon elkészített projektmunkáját. A harmadik napon bementünk a Dómba, amit kívülrõl a hét napjain mindig láthattunk legalább egyszer. Ezután megtekinthettük, hogyan készül el egy Ford autó. Azt a munkafolyamatot, azt a precíz munkát, aki egyszer látta nem felejti el soha. A negyedik napon a kölni Tv-ben voltunk, megnéztük a stúdiókat, majd ellátogattunk a csokimúzeumba, ahol nagyon sok érdekességet láthattunk. Például, hogy hogyan készül csoki, milyen csokiformák léteznek, a csokit mire használják. Nekem nagyon tetszett. Az ötödik napon Bonnba kirándultunk. Megnéztük a történelmi múzeumot, ahol szintén rengeteg érdekes dolgot láttunk. Az utolsó napon elbúcsúztunk a családoktól. Én annak ellenére, hogy jól éreztem magam, már jó volt hazajönni és itthon lenni. Örülök annak, hogy kint lehettem, arra az egy hétre is. Úgy gondolom, aki még ott volt, rengeteg élménnyel lett gazdagabb. Akkor is köszöntem és most is köszönöm a lehetõséget, hogy kiutazhattam Németországba, Köln városába.
Rohács Fanni 7. osztály
Képek!--------------------------------------------------------------------------------

Egy nap-két ezüstérem


Szombaton két korosztállyal vettünk részt a Tiszakécskei VSE által rendezett teremtornán. Mindkettõn a második helyen végeztünk, de amíg az egyik korosztály számára ez minimális elvárás volt, addig a másik csapattól bravúrnak mondható az ezüstérem! Elhoztunk két különdíjat is: a kisebbeknél Nyúl László gólkirály lett, míg az idõsebbek között Erõs Gergõt választották a torna legjobb játékosának. A mérkõzések részletei itt olvashatóak:
Kölyök Kupa!
Suhanc Kupa!
Képek a tornákról!
Szutor Sándor

--------------------------------------------------------------------------------


Mikulás

Dec.7-én, délelõtt érkezett iskolánkba a Mikulás! Nagyon vártuk már! Minden alsós osztály versekkel, dalokkal köszöntötte a nagy ajándékozót. Boldogan vettük át a csomagokat, sõt az ajándékokból még a délutáni bulira is maradt. A Mikulás buli a másodikosok „A róka, mint Mikulás”c. mesejátékával kezdõdött. Aztán beindult a nagy játék, a versengés. A Krampusz menetlevelet osztogatott, melyre 10 aláírást kellett gyûjteni. Rengeteg játékkal lehetett ezeket beszerezni: hókupac, zsákbanfutás, mogyorótörés, memória, atlaszkodás, hógolyózás,stb., sõt még képeslapokat is lehetett készíteni. A sok „feladat” elvégzése után következett a sorsolás! Mindenki izgatottan figyelte, kié lesz a mécses , a rénszarvas, a pingvin, az üveggolyó, a zenélõ üdvözlõlap, az angyalka, a hintázó Mikulás, és a többi szép ajándék. Rengetegen nyertek, és vidáman tértek haza. Elõfordult persze olyan is, aki más ajándékra vágyott, de remélhetõleg a vidám délután, a sok játék feledteti ezt a kis csalódást! A buliban senki sem éhezett, szomjazott, hisz a terített asztalok finomabbnál, finomabb süteményektõl roskadoztak, amit a szülõknek köszönhetünk. A „büfések” alig gyõzték mérni a rengeteg innivalót. A szülõk is önfeledten játszottak a gyerekekkel. A felsõsöket is visszahúzta a szívük az alsós folyosóra. Játékokat hoztak és lelkesen segítettek a játékvezetésben. Köszönjük!
Takácsné Kis Márta
Képek!

--------------------------------------------------------------------------------
Most a lányfocisták szállították az ezüstöket!
Az elõzõ héten csütörtökön és pénteken is Bugacon szerepeltek lányfocistáink. Mindkét korcsoport szép eredményt ért el, hiszen a második helyezéseken kívül kapusaink: Deák Éva és Kovács Ildikó is legjobbjának bizonyult a korosztályában! A mérkõzések részletei itt olvashatóak:
IV. korcsoport!
III. korcsoport!
Képek a tornákról!
Szutor Sándor--------------------------------------------------------------------------------

Luca-nap
December 14-én délután a Diákönkormányzat szervezésében Luca-napi népszokásokkal ismerkedhettek meg a gyerekek az iskolában. Elõször az ehhez a naphoz kapcsolódó néphagyományokat elevenítettük fel, majd sor került egy Kotyolásra is, melyben a jellegzetes „Luca, Luca, kity-koty..” kezdetû dallal kívántak bõ termést, és jó évet a háziaknak. Ezután ki-ki férjet, feleséget jósoltathatott magának. Lehetett lucabúzát vetni, melybõl a következõ év termésére lehet következtetni karácsonykor. Lucakalendárium is készült, mely segítségével a következõ év idõjárását lehet elõre jelezni. A játékosabb kedvûek egy Luca napi társasjátékkal is játszhattak. December 13-án munkatilalmi nap volt szokásban, sem varrni, sem szõni nem lehetett. Mivel nálunk egy nappal késõbb volt a lucázás, már lehetett pókszövést is készíteni. Ennek nagyon nagy sikere volt a gyerekek körében. Mind a szervezõk, mind a résztvevõk jól érezték magukat ezen a délutánon. Reméljük, jövõre is sikerül megrendeznünk ezt a napot!
Szutor Sándorné
Képek!

--------------------------------------------------------------------------------

Rendhagyó óra
December 20-án Kertész Zoltán alpinista „világvándor” járt nálunk és tartott elõadást Közép-Amerikáról, Panamáról. A világ kapujának nevezett ország történelme, a rajta keresztül vágott csatornával függ össze, tulajdonképpen önálló létét is ennek köszönheti. A mai Panama földjét Kolombusz negyedik útja során 1502-ben pillantotta meg, habár elõtte egy évvel a sevillai Bastidas már partra lépett itt. A spanyol gyarmati uralomnak az 1810-ben, Simon Bolivár vezetésével kirobbant függetlenségi harc vetett végett 1819-ben. 1903-ban kikiáltották a Panamai Köztársaságot. Ugyanabban az évben eladtak egy 16 Km-es földsávot, amelynek területén 1914-ben elkészült a Panama csatorna. Sok érdekességet hallgattunk a gigászi építkezésrõl a remek technikai bravúrról és a zsilipelésrõl. Kertész Zoltán és csapata feljutott az ország 3478 m-es csúcsára a Barura is. A képekkel gazdagon illusztrált elõadás után az alpinisták felszereléseiket is kipróbálhattunk. Az elõadás sikerén felbuzdulva szeretnénk folytatni az érdekes embereket, életutakat bemutató elõadássorozatunkat. Köszönöm a résztvevõk aktivitását, figyelmét!
Ferenczy Zoltán
Képek!

--------------------------------------------------------------------------------

Képek a karácsonyi ünnepségrõl!

--------------------------------------------------------------------------------


2008.január


A Magyar Kultúra Napján mi is ünnepeltünk
Kölcsey Ferenc éppen 185 éve, 1823. június 22-én fejezte be a Himnusz írását. 1983 óta ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját ezen a januári napon. Emlékezünk és tisztelettel gondolunk mindazokra, akik sokat tettek és tesznek ma is azért, hogy világhírûvé vált szokásaink, értékeink, hagyományaink ne veszítsenek régi fényükbõl, és az európai színvonalban maradhassanak. Ha a kultúra szó meghatározására kérnének bennünket, igen-igen bajban lennénk, mert bár valószínûleg sok dologban egyetértenénk vele kapcsolatban, mégis mindenkibõl más-más érzést váltana ki, amit nehéz szavakba önteni. Iskolánk tanárai mégis megpróbálták szavakba foglalni mindazt, amit nekik jelent egy-egy kedves vers,zene vagy kedvenc írójuk gondolatai. A megemlékezésen hallhattunk Kosztolányi Dezsõrõl, Petõfi Sándorról, Szabó Lõrincrõl, Örkény Istvánról, Radnóti Miklósról, meghallgattuk Koncz Zsuzsa és Cseh Tamás egy-egy dalát. Az elõadók közt szép zongoradarabokat hallottunk. Álljon itt végezetül Kosztolányi Dezsõ gyönyörû írása a magyar nyelvrõl: „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. Nem külsõséges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem. Fontosabb annál is, hogy magas vagyok-e vagy alacsony, erõs-e vagy gyönge. Mélyen bennem van, a vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként. Ebben az egyedülvaló életben csak így nyilatkozhatom meg igazán. Naponta sokszor gondolok erre. Épp annyiszor, mint arra, hogy születtem, élek és meghalok.”
Katzné Almási Zsuzsa
Képek!--------------------------------------------------------------------------------

Zeneiskolánk kiváló lett!
2007 decemberében kaptunk értesítést arról, hogy zeneiskolánk jól szerepelt a minõsítési eljárás során, ezért minõsített intézmény lett. Január elsõ hetében azonban még ennél is jobb hírt kaptunk. Az Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmények Szakmai Minõsítõ Testületétõl megkaptuk a Kiválóra minõsített alapfokú mûvészetoktatási intézmény címet. Igyekszünk ennek a címnek a jövõben is megfelelni, hiszen ez a minõsítés 5 évre szól, és jó eredményt a jövõben is csak színvonalas munkával lehet elérni. Katzné Almási Zsuzsa--------------------------------------------------------------------------------

2008.február

Társasjáték nap Szentkirályon!
• Szeretsz játszani? • Unalmasak a téli hétvégék? • Érdekel mi van a Monopoly-n és az Activity-n túl? • Megismernéd, mik a legmenõbb társasjátékok? • Könnyed party játékokat játszanál? • Esetleg igazi „agyégetõ” játékokra vágysz? Gyere és játssz velünk! Várunk minden érdeklõdõt 10 – 110 év között! Idõpont: 2007. február 9-én, szombaton, 9.30 – 16.30 között Helyszín: Szentkirály, Mûvelõdési Ház A belépés ingyenes!?
További információk weblapunkon:
http://tarsas.bbnet.hu--------------------------------------------------------------------------------
Arany, ezüst, bronz a hétvége termése
Pénteken a III.korcsoportos lányokkal második helyezést szereztük meg a Bugac Kupán. Ismét elhoztunk egy különdíjat is. Ezúttal Szutor Dorka érdemelte ki teljesítményével a torna legjobb játékosa címet! Szombaton délelõtt szintén Bugacon voltunk, ezúttal a IV. korcsoportos lányokkal. Most sem maradtunk le a dobogóról. A harmadik helyen végeztünk. Délután pedig Jakabszállás volt a helyszine a Pedagógus Kupának. A Pedagógus Kupán a meghívott iskolák tanárai, dolgozói és azok hozzátartozói vehetnek részt. De minden csapatban szokott 1-2 "idegenlégiós" is szerepelni, sõt 2-3 iskola közös csapattal vesz részt. Igazán a torna hangulata a fontos, hiszen az elmúlt 10 év alatt szinte állandó csapatok találkoznak ilyenkor. Sõt a rendezvény fejlõdik is, hiszen az elmúlt évben már Kecskeméten és Szentkirályon is sor került Pedagógus Kupára. De a legjelentõsebb rendezvény mégis a jakabszállási. Ennek megnyerése különösen nagy dicsõség! A mi csapatunk 8.éve próbálkozik ezzel és most végre összejött! Csapatunk egyetlen döntetlen mellett magabiztosan nyerte találkozóit, így végre Szentkirály neve is felkerül a vándorserlegre! A mérkõzések részletei itt olvashatóak:
Bugac Kupa III.kcs.!
Bugac Kupa IV.kcs.!
Pedagógus Kupa!
Képek a IV. kcs-os tornáról!
Képek a III. kcs-os tornáról!

--------------------------------------------------------------------------------
Farsang
Képek!

--------------------------------------------------------------------------------
Újabb két bronz!
A hétvégén ismét két focitornán vettünk részt. Mindkettõn sikeresen szerepeltünk. Lajosmizsén a 2000-es korosztály, hazai pályán pedig a 97-esek végeztek a dobogó 3. fokán.
Tudósítás a tornákról!
Képek a XI.Bálint-napi Kupáról!

--------------------------------------------------------------------------------
Bronzérem a szellemi diákolimpai megyei döntõjérõl is!
Részletes beszámoló!

--------------------------------------------------------------------------------

Házi tanulmányi versenyek
A Diákönkormányzat idén elsõ alkalommal rendezett házi tanulmányi versenyt. A feladatok összeállításában segítettek a DÖK tagok is. A tanulók helyesírásból, matematikából, és történelembõl mérhették össze tudásukat. Majdnem 100 tanuló vett részt a megmérettetésen, akik valamennyien egy kis ajándékot, a helyezettek pedig könyvet és oklevelet kaptak.
A versenyek eredményei!
Képek az eredményhirdetésrõl!
Szutor Sándorné

--------------------------------------------------------------------------------
Harmadik hely- ezúttal lány kézilabdában!
IV. korcsoportos lányaink szerepeltek Lajosmizsén a kézilabda diákolimpia városi döntõjén. Az elért harmadik hellyel Baukó Ferenc edzõ nem volt maradéktalanul elégedett!
Részletes beszámoló!
Szutor Sándor

--------------------------------------------------------------------------------

2008. március

Ezüstös Téli Kupa
A torna részvevõinek névsorát látva rögtön arra gondoltam, itt nagyon jó játékra lesz szükség ahhoz, hogy sikeresen szerepeljünk! Aztán a verseny után azt is hozzátehettem, régen láttam ilyen kiegyensúlyozott mezõnyt! Egyetlen találkozón volt kétgólosnál nagyobb különbség, 7 meccsen viszont egyetlen gól döntött, vagy lett pontosztozkodás! Annak már a mérkõzések elõtt megörültem, hogy szinte csupa olyan csapattal játszhatunk, akikkel még egyetlen egyszer sem találkoztunk. A másnapi, Lajosmizsei torna már korántsem hozott ilyen jó eredményt!
Tudósítás a tornákról!
Képek az izsáki kupáról!--------------------------------------------------------------------------------
Tornagyoztesek a lányok!
Megnyerték lányaink a helyi sportcsarnokban megrendezett IV. korcsoportos kézilabda tornát! Részletes beszámoló késõbb!
A torna képei!

--------------------------------------------------------------------------------

Március 15-i ünnepség
Hagyományosan koszorúzással és ünnepi mûsorral köszöntöttük az ünnepet. A hatodik osztályosok elõadása, amelyet tánc és hanszeres kiséretek is szinesítettek, nagy sikert aratott.
Képek az ünnepségekrõl!

--------------------------------------------------------------------------------
Internet Fiesta
Idén a könyvtárban 3. alkalommal kerül megrendezésre az Internet Fiesta. Ennek az országos rendezvénynek a célja az Internet népszerûsítése, sokrétû felhasználási lehetõségeinek bemutatása. A helyi könyvtárban március 26. és 29. között több program is várja az érdeklõdõket., melyek részletesen is megtekinthetõk a mellélkletben. Különbözõ korosztályok számára meghírdetett elõadásokra mindenkit szeretettel várunk! A honlapról letölthetõ totók: Totó: országos!
Totó: megyei!
Totó: kecskeméti!
Totó: zenei!
és a számítógéppel készült rajzok e-mailben is elküldhetõk az ide: isitar©vipmail.hu március 29-én 18 óráig. A programokon résztvevõ elõadók, résztvevõk és nyertesek díjazásában segítségünkre voltak: * Béni Farm Kft * Csorba János és neje * Rohács Ferenc és neje * Kozma Péterné * Horgászmester Kft. * Szentkirályért Közalapítvány Támogatásukat ezúton is szeretnénk megköszönni.
Részletes program !
Szutor Sándorné

--------------------------------------------------------------------------------

Internet Fiesta
Idén 9. alkalommal rendezték meg országosan az Internet Fiestát, melyhez a szentkirályi könyvtár 3. alkalommal csatlakozott. Az idei mottó: „Ne cs@k lógj a neten!” volt. Ez is mutatja, hogy most a gyerekeket kívánták elsõsorban megszólítani a szervezõk. Nálunk is elsõsorban számukra szerveztem programokat, melyeken szó volt az Interneten való keresésrõl, meséket, különbözõ fejlesztõ játékokat és kreatív ötleteket tartalmazó honlapokról. De kerestünk kamaszoknak, és horgászoknak szóló weblapokat is. Ezek megismerésén túl a vállalkozó kedvûek feladatsorok segítségével ki is próbálhatták, hogy mennyire igazodnak el a világhálón. A megyei könyvtár munkatársai különbözõ témájú totót is állítottak össze, melyek megoldásait az iskolában lehetett leadni, illetve otthonról elektronikus levélben is el lehetett küldeni. Idén elõször számítógépes rajzpályázatot is hirdettem, melyre sok szép alkotás érkezett. A felnõtteknek a Nemzeti Audiovizuális Archívum unkatársa tartott elõadást, mivel a könyvtár ettõl a hónaptól NAVA pontként is mûködik. Az Olvasókör összejövetelének résztvevõi pedig megismerkedhettek a Magyar Elektronikus Könyvtárral, illetve egyéb könyvkeresõ portálokkal. Szombaton délután Családi Fiestára vártam a családokat, melynek keretében egy feladatsort lehetett kitölteni, illetve a gyerekek kézmûveskedhettek is. Az esti Záró rendezvényre a támogatókat vártam, akik felajánlásaikkal segítették a programokon részt vevõk megajándékozását. Ezúton is szeretnék nekik köszönetet mondani! Név szerint: Béni Farm Kft, Horgászmester Kft, Csorba János, Kozma Péterné, Rohács Ferenc és Szentkirályért Közalapítvány. Az országos programbizottság a helyi rendezvényeket beválasztotta a legjobbak közé, és a szakma meghívott képviselõi elõtt bemutatót is tartottam Budapesten. Köszönöm mindenki segítségét és részvételét!
Szutor Sándorné
Képek!

--------------------------------------------------------------------------------
Góliát-játék
Véget ért a Góliát-Mcdonald's honlapján meghirdetett "Ki tud többet a támogatóinkról?" címû játék. Sok tanulónk vett részt ebben a játékban. Nem múlt el hét szentkirályi nyertes nélkül! Bár a fõnyereményrõl lemaradtunk, nem lehet okunk panaszra, hiszen összesen 12-en kaptak NIKE, CHEVROLET vagy MCDONALD'S ajándékcsomagot! Rögtön az elsõ héten az összesen kisorsolt 9 nyertes között 4(!) szentkirályit is találhatunk. Ráadásul mindannyian egy korcsoportba tartozó labdarúgók! A szerencsések: Bagány Krisztián, Tari Krisztián, Szûcs István (4.osztály), Szabó Tibor (5.osztály)(képen). A második forduló sem múlt el szentkirályi nyertes nélkül! Ezúttal Szutor Dorka (6.osztály) gazdagodott egy ajándékcsomaggal. A harmadik fordulóban Steklács János (2.osztály) és Hojsza Attila (4.osztály)nevét húzták ki a nyertesek között. A negyedik körben Molnár Zoltán(3.osztály) került a nyertesek közé. Az utolsó fordulóban ismét 4 diákunk örülhetett: Kasza Tibor, Tari Roland(4. osztály),Ádám Ákos és Nyúl László (5.osztály) Gratulálok nekik és köszönöm mindazoknak, akik résztvettek a játékban!
Szutor Sándor

--------------------------------------------------------------------------------

2009.április

Tippelj te is!
A könyvtárban minden nap új kérdésre lehet válaszolni egy számmal. Aki eltalálja, vagy a helyes válaszhoz legközelebb tippel, ajándékot kap. A lapon található számokat nem lehet újra írni, mégha tudod is, hogy mi a pontos válasz. A válaszokat nem áll módodban keresni, a kérdés elolvasása után azonnal kell válaszolni. Ajándék átvétele a válaszolás után három napig lehetséges. Gyere a könyvtárba és tippelj te is!
Szutor Sándorné--------------------------------------------------------------------------------
Sportversenyek
Az elmúlt idõszakban sorra vettünk részt különbözõ versenyeken, több sportágban. Legjobb eredményeink: K&H olimpiai futónapon Kecskeméten a mozgósítási versenyben 3. helyet értünk el 165 fõvel, amellyel 15.000.- Ft, sportszer vásárlásra fordítható összeghez jutott az iskola. A hagyományos Buzás Kupáról 2 érmet, az ágasegyházi mezei futásról 2 egyéni és 2 csapatérmet hoztunk el. Labdarúgásban Gyálon végeztek második helyen fiaink. Nyúl László pedig megnyerte a Góliát-McDonald's FC által kiírt célbarúgóverseny körzeti döntõjét. Ezzel résztvevõje az országos döntõnek és esélye van kijutni a labdarúgó EB bécsi elõdöntõjébe, ahol játékoskísérõként szerepelhetne!
Részletes eredmények!
Képek a gyáli tornáról!
Képek a mezei futásról!
Képek az olimpiai futásról!--------------------------------------------------------------------------------

Désen jártunk
Ismét résztvettünk az Erdélyben, Désen a Petõfi szavalóversenyen. 5 gyerek és 2 padagógus vendégeskedett testvértelepülésünk családjainál egy hétvégén. A versenyben Hojsza Attila 4. osztályos tanuló volt a legügyesebb, aki korcsoportjában a 2. helyet szerezte meg!
Az útról készült fotók!


--------------------------------------------------------------------------------

Mátyás mesék
2008 a reneszánsz éve, és ebbõl az alkalomból a Katona József Könyvtár munkatársai egy játékos foglalkozást tartottak a 3. és a 4. osztályosoknak. Ezen a gerekek játékos formában ismerhették meg Mátyás királyhoz kapcsolódó évszámokat, személyeket és eseményeket. A foglakozás végén pedig még egy reneszánsz táncot is megtanulhattak.
Képek!
Szutor Sándorné


--------------------------------------------------------------------------------


Házibajnokság
Befejezõdött az II. korcsoportos labdarúgó házbajnokság! A gyõzelmet a végig nevükhöz méltóan játszó Profi Játékosok (Hojsza Attila, Bagány Krisztián, Kovács László)szerezte meg. Második a szintén veretlen Fekete Párduc (Kasza Tibor, Tari Roland, Tari Krisztián) lett. Bronzérmes az FC Bayern (Steklács János, Nyúl László, Szabó Tibor). A góllövõk versenyében: 1. Bagány K. 22 gól, 2. Hojsza A.19 gól, 3. Kasza T.16 gól
Képek az eredményhirdetésrõl!
A bajnokság részletes eredményei!

--------------------------------------------------------------------------------

2008.május

Anyák napja
Képek az Anyák-napi ünnepségrõl!--------------------------------------------------------------------------------
Kecskeméti- Show-táncverseny
2008. április 19-én a Grapevine Tánc Club Kecskeméten, a Városi Sportcsarnokban Show-táncversenyt szervezett a városnak és a közeli településeknek, immár második alkalommal. A versenyre több mint 80 csoport jelentkezett, köztük a Szentkirályi Tánccsoport 5 csapata is: Menõ Manó csoport (3.4.o.) Mókuska-ntry, Terefere csoport (5.6.o.)Poko-poko, Tutti csoport (7. 8.o.)Chelo Cha-Cha, Party csoport (7.8.9.o)Orosz tavasz, és az Ifjúsági Klub Grease c. koreográfiákkal. A résztvevõ gyerekek számára ez egy megmérettetés, bemutatkozás volt. A szentkirályi táncosok nagy közönségsikert arattak. Emellett még nagyon szép eredménnyel és egy gyönyörû kupával is büszkélkedhetünk, hisz a Menõ Manó csoport Mókuska-ntry c. koreográfiája a szakmai zsûri döntése alapján a II. helyen végzett a saját korcsoportjában. A Poko-Poko IV., Chelo Cha-cha X., Orosz tavasz IV., Grease c. koreográfia X. helyezést ért el. A versenyt egy nagyszabású gálamûsor követett, melyet a Grapevine Tánc Club és a meghívott vendégek adtak. Az egész napos versenyzés miatt meglehetõsen fáradtak voltunk, de nem bántuk meg, hisz a látvány felejthetetlen élmény marad.. Nagyon vidám hangulatban jöttünk haza, és bízunk benne, hogy jövõre is ott lehetünk a versenyen.
Takácsné Kis Márta
Képek!

--------------------------------------------------------------------------------
Ezüstös Boróka
Elõzetesen egy szoros mérkõzéseket hozó kupán a tornagyõzelmet tûztem ki célul, ami sajnos nem sikerült. Az elsõ meccs bemelegítésnek jó volt, a szerényebb képességû, de annál lelkesebb tázlári csapat ellen. A bócsaiak lelkes és megalkuvást nem tûrõ játéka ellen, sajnos nem sikerült megfelelõen felpörögnie a csapatnak, ráadásul kb. 8 ziccert is kihagytunk, ennek az eredménye a meglepõ és nem várt vereség. Jakabszállás ellen parázs mérkõzésre volt kilátás, de a lány kézilabda szeszélye folytán rá sem lehetett ismerni a fél órája még árnyékként kóválygó csapatra: parádés indítások, remek védekezés, rendkívüli küzdõszellem. Ezzel a gyõzelemmel sikerült megszereznünk a 2. helyet.
Baukó Ferenc testnevelõ
Részletes beszámoló!

--------------------------------------------------------------------------------
Labdarúgás
Meghívásos bócsai tornán a fõleg 7-es, 8-os fiúkból álló csapatunk 3 mérkõzésbõl 3-at nyerve tornagyõzelmet aratott. Tázlár és Bócsa megverése után Jakabszállást 8:4-re múlták felül tanítványaink. A torna gólkirálya Gulyás Ferenc lett. Alapfokú verseny kecskeméti selejtezõjén 1:0-ra kikaptunk a kecskeméti Petõfitõl, majd a késõbbi gyõztest 1:0-ra megverve 2. helyen végzett csapatunk. Mivel pontegyenlõség volt, több rúgott góllal a Kiskunhalas jutott tovább. Nem volt szerencsénk, pedig mindkét csapatnál jobban játszottunk! Majd legközelebb!
Ferenczy Zoltán

--------------------------------------------------------------------------------

Felolvasó est
Május 9-én éjszaka Felolvasó est volt a könyvtárban, melynek keretében a gyerekek végig olvasták Nógrádi Gábor PetePite címû könyvét. 18 órára érkeztek a gyerekek, akik az egyes fejezetek között kézmûveskedtek, kártyáztak, sétáltak a faluban, éjszakai bújócskát és egyéb játékokat is játszottak. A felolvasásban segítségünkre volt még Katzné Zsuzsa néni és Ircsi néni is. Köszönjük nekik! A könyvvel hajnali 4 óra körül végeztünk, ami után néhányan aludtak, de a többiek reggelig folytatták a játékot. Idõnként kicsit fáradtan, de a képek tanulsága szerint is, jó hangulatban telt el az éjszaka.
Szutor Sándorné
Képek!

--------------------------------------------------------------------------------
Születés Hete
ájus 8-án, csütörtökön délelõtt kismamák és gyermekeik látogattak el a könyvtárba a Születés Hete program keretében. Elõször Dr. Greminger Márta gyermekorvos tartott elõadást számukra a korai kötõdésrõl, melyet filmvetítés egészített ki. Majd Szabó Béláné IBCLC laktációs szaktanácsadó, védõnõ beszélt az anyatej jelentõségérõl a gyermek fejlõdésében. Az elõadásokat rövid beszélgetés követte. Ezután a nagyteremben a kismamák hagyományos anyák napi köszöntõjére került sor a 2. osztályosok közremûködésével. Az édesanyák a vendéglátás mellett virágot is kaptak a köszöntõ mellé. Szutor Sándorné
Képek!

--------------------------------------------------------------------------------
Ki mit tud?
2008. május 10.-én a sajátos nevelési igényû tanulók részére megrendezett Bács-Kiskun-Megyei „Ki mit tud?”-on vettünk részt iskolánk nyolc tanulójával Dunavecsén, ahol színjátszás kategóriában ezüst minõsítést sikerült szereznünk. A fellépõ gyerekek: Czingel Zoltán, Fodor Mátyás 3. osztályos, Fodor Gergely 4. osztályos, Marsa Viktor, Szabó Mátyás 5. osztályos, Berta Péter, Dudás Norbert, Horváth Dávid 7. osztályos tanulók. Felkészítõ nevelõk: Katzné Almási Zsuzsa és Bendzsa Tamás Bendzsa Tamás

--------------------------------------------------------------------------------
Célbarúgó verseny
A „McDonald’s Nemzetközi Játékoskísérõ Program” keretében meghirdetett Góliát-McDonald’s FC Célbarúgó Verseny, Országos Döntõjére 2008. május 15-én került sor a budapesti Zápor Általános Iskola és Gimnázium udvarán. Iskolánk tanulója Nyúl László körzeti gyõztesként jogot szerzett arra, hogy részt vegyen a döntõn, ahol nagyon szépen szerepelve az ország 4. legjobb célbarúgójának bizonyult. Jutalomként, 10 társával együtt egy magyar válogatott mérkõzésen lehet játékoskísérõ. A versenyrõl több tv illetve újság készített képes beszámolót.
Szutor Sándor
Képek!

--------------------------------------------------------------------------------
Tanyanap
Képek!

--------------------------------------------------------------------------------
Góliátos siker!
Ebben a tanévben eddig lejátszott mérkõzések alapján azt vártam az I.korcsoportos fiúktól, hogy jó játékkal sikerül megcsípni a második helyet a Góliát-McDonald's FC körzeti tornáján. Ehhez képest magabiztos játékkal, fölényesen utasították maguk mögé a rivális csapatokat. Két csapatot is indítottunk és a második számú csapat is csupán az "egyestõl" kikapva, dobogón végzett. Természetesen, a hagyományoknak megfelelõen, most is a jobbik helyezés után hirdettünk eredményt, így mindenki aranyéremmel tért haza. Ezzel az eredménnyel a fiúk kivívták a jogot arra, hogy részt vegyenek a budapesti Tanévzáró Fesztiválon! Minden játékos dicséretet érdemel, 3 játékost mégis kiemelnék a csapatból: Steklács János szinte hibátlanul játszva ontotta a gólokat, Kovács Márk határozott szerelések után nagyszerû labdákkal hozta kihagyhatatlan helyzetekbe csatártársát, Steklács Máté pedig az egész pályát bejátszva, csupaszív játékával tûnt ki!
Szutor Sándor
Képek!

--------------------------------------------------------------------------------
Kétszer öt percre volt szükség a sikerhez!
Ennyi jó játék ugyanis mindkét, a héten szereplõ csapatunknak elég volt ahhoz, hogy megnyerjék a körzeti tornát! A lányoknak csak egy mérkõzést kellett lejátszani. A meleg alaposan rányomta a bélyegét a játékra. Az elsõ félidõben kevés mozgással nem nagyon tudtunk helyzetbe kerülni. Bezzeg a második játékrészben! Öt perc alatt 7!!! gólt rámoltak be a lányok az ellenfél hálójába! Ezzel fölényes gyõzelmet arattak. A második korcsoportos fiúktól elvárható volt a gyõzelem, de a két részre osztott társaság egyik fele sem nyújtott az elsõ két meccsen semmi emlékezetest. Szerencsére a végére elkapták a fonalat. Az utolsó, mindent eldöntõ találkozó elsõ 5 percét nagyon megnyomva 3 gólos elõnyt sikerült szereznünk, aztán már csak arra kellett figyelni, az elõny elég legyen!
Szutor Sándor
Képek (lányok)!
Képek (fiúk)!
Részletes eredmények!

--------------------------------------------------------------------------------

2008.június

Táncévzáró
Képek a táncévzáróról!--------------------------------------------------------------------------------

Táltospróba
A Katona József Könyvtár által szervezett Táltospróbára 4 csapat nevezett az iskolából, a megyébõl pedig összesen 52. A végén csak 2 csapatunk oldotta meg valamennyi feladatot, melyek Benedek Elek meséihez kapcsolódtak. A két csapat közül a 3. osztáylosok Szélrózsa nevû csapata bejutott a legjobban teljesítõ 8 csapat közé, és így meghívást kaptak a Kacsalábon forgó palotába, ahol a szervezõk vidám játékokkal várták õket. A csapat tagjai: Molnár Zoltán, Péntek Laura, Szabó Lili és Vörös Viktória. Gratulálunk nekik a szép teljesítményhez!
Szutor Sándorné
Képek!